Трима се борят за шефското място в Морска администрация - Варна

Архив Варна

19-04-2010, 09:49

Автор:

ЖУЛИЕТА ЦВЕТКОВА

Всичко от Автора

Георги Гилев, Чавдар Кирков и Атанас Дернев са допуснатите кандидати в конкурса за директор на дирекция "Морска администрация" във Варна.

 Имената им вече са официално обявени в сайта на Изпълнителна агенция "Морска администрация". В срок до 28 април тримата трябва да представят концепция на тема "Основни задачи пред дирекция "Морска администрация" - Варна, произтичащи от членството на Република България в ЕС". Устното препитване е насрочено за 3 май във Варна, а председател на конкурсната комисия е к.д.п. Петър Петров, изпълняващ длъжността секретар на агенцията.
 
Атанас Дернев и Чавдар Кирков са членове на Българската асоциация на морските капитани. Според запознати кап. Дернев е бургазлия, който обаче напоследък предпочитал да общува повече с колеги от морската общност във Варна. Чавдар Кирков е бивш шеф на дирекция "Трампово плаване" в БМФ. Той бе освободен от този пост през август 2008 г., след като новите собственици на мажоритарния дял от параходството братя Домусчиеви встъпиха в правата си. Последната известна длъжност на Георги Гилев е главен експерт "Морска политика" в отдел "Икономическо развитие" на община Варна.
 
Варненската дирекция е без шеф вече цяла година, след като кап. Богдан Богданов бе уволнен дисциплинарно от вече бившия изпълнителен директор на  ИА "Морска администрация" кап. Николай Апостолов. Временно, за по 6 месеца, длъжността изпълняваха шефът на отдел "Квалификация и регистрация на морските лица" кап. Александър Първанов и началникът на отдел "Преглед и регистрация на кораби" кап. Борис Ковачев.
 
Сегашният шеф на агенцията кап. Сергей Църнаклийски в края на миналата година заяви, че ще изчака изхода от съдебната битка на кап. Богданов срещу уволнението, преди да обяви конкурс за нов директор на варненската дирекция. Делото обаче се проточва, потвърди кап. Богданов за ВарнаУтре. Според него именно от ИА "Морска администрация" се опитват да отложат развръзката. 
 
Освен магистър с най-малко 6 години професионален опит в областта на корабоплаването или ранг І младши в структурата на държавната администрация бъдещият шеф на дирекцията трябва да е капитан далечно плаване, предвиждат изискванията за заемане на длъжността. Допълнително предимство са управленските умения, отличното владеене на английски език, компютърната грамотност и компетентността, свързана с познаване на нормативни актове по безопасността на корабоплаването. Предвидената основна месечна заплата за поста е 819 лв.
 
По 10 са допуснатите кандидати в конкурсите за старши инспектори в секторите "Малки кораби" и "Големи кораби" в отдел "Преглед, освидетелстване и регистрация на кораби и корабопритежатели". Кандидатът за директорския пост във Варна кап. Чавдар Кирков фигурира и в двата списъка.