Заради протест Е.он обяви почивен ден на "Девня" 2 във Варна

Архив Варна

13-04-2010, 11:45

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ЖУЛИЕТА ЦВЕТКОВА

Всичко от Автора

Около 200 души от целия Североизток скандираха "Вън  E.on"  на протест срещу политиката на електроразпределителните дружества, организиран от ВМРО.

Сградата на компанията на ул. "Девня" 2 обаче бе почти празна, тъй като шефовете й обявили деня на протеста за неработен. Вместо да се подложат на риска да понесат народната "любов" както преди 4 години, когато пострада вратата на сградата, те предпочели да се срещнат с организаторите на протеста утре, обяви пред протестиращите зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов, който вчера имал телефонен разговор с тях. Пак по телефона от компанията му заявили, че исканото ново поскъпване на тока трябвало да ги компенсира за направените от тях инвестиции. 
 
"Дянков, не вдигай данъците, а си прибери дивидентите от монополистите", "Никакво повишение на цените", "Демонтирахме радиаторите. Ако ни накарате да демонтираме и електромерите, ще влезем в каменната ера. И тогава ще летят камъни!" - пишеше на плакатите, понесени от активисти на ВМРО. Вместо камъни този път към сградата, пазена и от полиция, и от фирмена охрана, полетяха малко яйца, а към единствения представител на ръководството на компанията - Анатоли Токмакчиев, който дръзна да се покаже иззад бариерата на автомобилния портал - и един самотен чехъл.
 {vsig}VARNA/2010-04-eon{/vsig}
Не искаме E.on във Варна! Тази компания се държи с нас като с туземци в колония. Плащаме най-скъпия ток в Европа, цената му непрекъснато се увеличава, а качеството на услугата не е мръднало от 4 години, подгря множеството Костадинов. Той за пореден път припомни, че годишната печалба на трите компании, които владеят електроразпределителните дружества в България, надхвърля 200 млн. лв., а преди 5 години ЕРП-тата бяха продадени за малко повече от 500 лв. Всеки месец в сметките ни за електричество се включват загубите от кражби в ромските квартали,настъпи поредната болна тема Костадинов. По думите му тези загуби в България са около 10%, а в страните от ЕС - не повече от 1%. 
 
Десетки "ужилени" от смяната на електромерите протестираха с изравнителните си сметки в ръце. Сред тях бе и Таля Али Сали, който дължи 9537 лв. от първия месец след подмяната на електромера му на ул. "Никола Корчев" 12, докато предишните му сметки били по 100 - 200, най-много до 300 лв. през зимата. Съпругата ми идва да подаде жалба, от Е.on я изгонили и й препоръчали да върви да краде ток, оплака се мъжът. 30 души от същия квартал сме пуснали жалба преди 20 дни. Досега плащахме не повече от 140 лв. месечно, с новите електромери се оказа, че дължим 430 лв. за последния месец, подкрепи го съсед.
 
"Новите електромери са менте, искаме да върнат старите", заяви Стоян Георгиев от Суворово. След като през декември миналата година той подал оплакване, че сметката му е надписана, от компанията му взели електромера и му изключили електричеството. Наложило се да изкара зимата при съседи. Изравнителна сметка за 2500 лв. получило семейството на Росен Христов, служител на Е.он поискал 500 лв. от съпругата му, за да не им спрат тока, но шалтерът бил дръпнат веднага щом фамилията завела дело срещу дружеството.
До момента сме придвижили жалбите за надписани сметки за електричество на 150 - 200 души, съобщи Светослав Спасов от сдружението "Граждани за национален отпор срещу монополистите и контрол на администрацията" (ГНОМКА). В около 90% от случаите от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не отговаряли на жалбите по същество и препоръчвали на гражданите да си търсят правата в съда.
 
ГНОМКА съвместно с ВМРО започнаха вчера искане-подписка за отнемане на лиценза на "Е.он България Мрежи" АД. Основанието са общо 17 типа нарушения. Първоначално подписите ще се събират в клуба на партията на ул. "Преслав" №26 във Варна, след което подписката ще обиколи и целия Североизток.