ВМРО подхваща "Народът vs. токовия монопол - 2"

Архив Варна

11-04-2010, 10:38

Автор:

ЖУЛИЕТА ЦВЕТКОВА

Всичко от Автора

Граждански протест под наслов "Да спрем тока на Е. ОN" ще се проведе във вторник от 12 ч. пред сградата на електроразпределителното дружество на ул. "Девня" 2 във Варна.

Организатор с подкрепата на граждански организации отново е ВМРО - партията, която преди 4 години пак във Варна принуди ръководството на Е.ОN да чуе исканията й след разбиване на входната врата на сградата на дружеството. "Повече от 3 седмици искаме среща с шефовете на компанията във Варна и никой не ни обръща внимание - явно са забравили какво се случи преди 4 години. Защо трябва да хвърляме електромери и яйца, за да разговарят с нас?", коментира зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов и увери, че ако и във вторник никой не излезе да разговаря с протестиращите, електромерите и яйцата отново ще полетят.

Кампанията на войводите срещу необоснованото увеличение на цената на електричеството и преполагаемото въвеждане на такса "Мощност" статира преди 3 седмици. Според тях исканото и от трите електроразпределителни компании поскъпване на тока на фона на икономическата криза, която тресе България, е чиста спекула. Ние плащаме най-скъпия ток в Европа, дори в САЩ цената на киловатчас електроенергия е 7 цента, или приблизително 11 стотинки, заяви Костадинов. По думите му Е.ОN, CEZ и EVN работят в България като частен естествен монопол и като отбор искат почти едно и също увеличение на цените на електричеството - разликите са между 0,5 и 0,8%, а Държавната комисия за енергийно и водно регулиране винаги одобрява исканията им. Ако това не се промени, ще сезираме Европейската комисия за нарушение на антитръстовото законодателство на ЕС, заплашват войводите.

Независимо че преди седмица получихме уверение от председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, че такса "Мощност" няма да се въвежда, а цените на тока може и да не се вдигнат, от заместника му Валентин Кирчев разбрахме, че и трите елекроразпределителни дружества не само не са се отказали от исканията си за поскъпване на електроенергията, но продължават и да настояват за безумната и нагла такса "Мощност", каза Костадинов. Още когато се приватизираха електроразпределителните дружества твърдяхме, че държавата прави грешка, сега за нея плащаме всички, допълни той. Споед изчисления на ВМРО 33-те процента участие на държавата в ЕРП-тата би следвало да й носи дивидент в размер на 70 - 80 млн. лв. годишно. Това означава около 380 млн. лв. за изминалите години, в които държавата, която няма пари, просто е отказвала да си ги прибере, заяви Костадинов и припомни, че тази сума е достатъчна да намали значително дупката в бюджета в размер на 450 млн.лв. Компаниитетвърдят, че са реинвестирали тези дивиденти, но по закон нямат право на това - трябва да инвестират само привлечен капитал.

На протеста във вторник се очаква да присъстват и много граждани, които всекидневно се жалват във ВМРО от надписани сметки за ток. Постоянно получаваме оплаквания, че без знанието на абонатите им се свалят електромерите, замерват се и глобите им се пращат по пощата,казаха войводите. В ЕС има два вида електромери - с дистанционно отчитане и ваучерниу особено подходящи например за вилните зони. Въвеждането им у нас обаче би трябвало да е инвестиция на електроразпределителните дружества, защото и сегашните електромери са си техни, категорични са от ВМРО. От партията не хващат вяра на последните изказвания на премиера и екипа му за предстоящи финансови проверки на елекроразпределителните дружества. Същото правителство, което сега се сеща, че не си е прибрало дивидентите от ЕРП-тата, само преди 1 месец искаше да продаде 33-процентното си участие в тях, припомниха войводите. Те продължават да настояват и за разсекретяване на приватизационните договори. Ако се окаже, че са сключени в ущърб на държавата, виновните да си носят отговорността наред с "Наглите", "Медузите" и другите животни. Ако пък са в интерес на държавата, а трите частни компании не са ги спазвали, или да й платят щетите, или сделките трябва да се развалят, смятат от ВМРО.