Само леко строителство в Морската градина

Архив Варна

23-03-2010, 13:44

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

“Въпросът е, с придобиването на собствеността върху Морската градина, да ни бъдат възложени и контролните функции върху тази територия”, подчерта още кметът.

“Никакво жилищно или офис строителство. Единственото позволено ще е само в занижени размери”, каза още Йорданов. Под леко строителство той има предвид спортни обекти, като игрища за тенис или някакви други, чието предназначение е за развлечение и отдих на гражданите. “Тези терени ще бъдат описани един по един, след което ще издирим собствениците им. Това е важно, за да не се окаже в един момент, че общината притежава само рамката, но не и някои парцели и обекти в чертите на Морската градина”, разясни кметът.

Едновременно с придобиването на всичко що е държавно в границите на крайбрежния парк, общината ще въведе и забрана за продажба на терени от новата си територия. Строителството също ще бъде забранено. Става въпрос за територията, която е извън историческото ядро на Морската градина. Това ще важи и за частните терени. Прехвърлянето на собствеността на Морската градина от държавата на общината е малко по-сложно, коментира кметът Кирил Йорданов. Причината е, че цялата територия веднъж има нотариален акт за държавна собственост, но извън него - вътре в чертите на крайбрежния парк, има и отделни парцели на различни държавни ведомства, които също имат нотариални актове за собственост.