Часът на Земята: Няма значение от коя страна си, а от коя планета си!

Животът

20-03-2010, 14:18

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

"Часът на Земята" започва през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.

Започнал като кампания в града, "Часът на Земята" се разрастна и стана една от най-сериозните световни екологични инициативи.

Още на следващата - 2008 година това събитие става глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави, а през 2009 г. в "Часът на Земята" се включиха 4189 града в 88 държави.

По време на „Часът на Земята 2010” четири от петте най-високи сгради в света ще потънат в мрак - извисяващата се на 800 метра Бурж Калифа в Обединените арабски емирства, Си Ен Тауър в Торонто, Тайпей 101 в Тайпе и Уилис (Сиърс) Тауър в Чикаго. За час на тъмно ще останат и прочути символи като Бранденбургската врата, Айфеловата кула, Мемориалът на мира в Хирошима, статуята на Христос в Рио де Жанейро, Колизеумът в Рим, центърът на Москва, египетските пирамиди, Партенонът в Атина, кралският дворец в Банкок, мостът Голдън гейт в Сан Франциско, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, лондонското виенско колело "London eye", дори вечно озарените в реклами и светлини "Пикадили съркъс" и Лас Вегас.

Звучи невероятно, нали? Уверете се сами - вижте официалното видео на кампанията тук »


Досега патрони на "Часът на Земята" са били носителят на Нобелова награда за мир архиепископ Дезмънд Туту, многократно награждаваните актриси Кейт Бланшет и Лив Улман, руската тенисистка Елена Дементиева, рок изпълнителите Аланис Морисет, "Линкин Парк", "Колдплей" и Нина Першон от "Кардигънс".

Във видеообръщение генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че „Часът на Земята” е „най-голямата проява на обществена загриженост за промените в климата, която някога е била предприемана. С „Часът на Земята” хората от цял свят ще изпратят ясно послание. Те искат действия срещу промените в климата”.

Вече 28 български града потвърдиха участие. Очакват се потвърждения и от останалите. Варна засега не се е включила, но в Общината обсъждат идеята и вероятно в началото на следващата седмица ще потвърдят, увериха ни от Световния фонд за дивата природа (WWF).

България се включи официално в "Часът на Земята" за първи път през 2009 г. Тогава освен София участваха още най-малко 41 града, сред които петте най-големи.

За да се включи официално един град, той трябва да изпрати на WWF писмо тук » от името на кмета или председателя на общинския съвет.

Трябва да се угасят светлините по фасадата на поне една общинска сграда, паметник или друго популярно място, както и всички останали светлини, които нямат отношение към пряката безопасност на гражданите.

Ако местните власти във вашия град все още не се решили дали да се включат в "Часът на Земята", призовете ги да го направят с писмо. Потърсете подкрепа от местните вестници, радиостанции и телевизии.

Ако искаш да помогнеш, виж тук: bulgaria.panda.org

Включете се лично! Излезте в центъра на града, за да покажете съпричастността си със световната кауза, или просто останете у вас с приятели, близки хора, или изкарайте романтична вечер с любимия човек! Време е да покажеш, че ти пука за нашия дом - планетата Земя!

Изключи светлината, включи се!

 В специалната си рубрика ВарнаУтре ще обяви всяко заведение, клуб и организация, които решат да се включат в Часът на Земята във Варна 2010 - 27 март от 20.30 до 21.30 часа. 

 

Включете се в събитието »

Очаквайте всеки ден подробности по темата