Мадрид защитава бикоборството като форма на изкуство

Варна Лайф

11-03-2010, 22:17

Снимка:

Guardian

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Мадрид и Барселона са на различни позиции в културния спор за бъдещето на коридата.

Мадрид провокира най-големия си конкурент - Барселона, като официално издигна бикоборството до статуса на защитена форма на изкуство. Матадори, философи и политици бяха въвлечени в разгорещен дебат за националния кървав, но емблематичен спорт, съобщава от сайта си британският ежедневник "Guardian".

Докато парламентът на североизточния регион Каталуния обсъжда абсолютната забрана на коридата, местното правителство на Мадрид я определи, като защитена част от местното културно наследство. Есперанца Агуире, председател на местния парламент на Мадрид, обяви, че бикоборството трябва да бъде включено в списъка с т.нар. неща за Испания със "специална културна стойност", които са защитени със закон.

"Това е форма на изкуството, която заслужава да бъде защитена и е част от средиземноморската и испанската култура от незапомнени времена", каза тя.

Източните региони Валенсия и Мурсия веднага декларираха, че коридата е част от тяхното културно наследство, така те потвърждават статуса си на "ключово оръжие" в дългата битка между различните региони в Испания. Тази стъпка поставя бикоборството на същото културно ниво, като най-важните исторически сгради и паметници. Организаторите на кориди вече ще получават специални данъчни облекчения, а критиците се притесняват, че всеки, който се опита да спре тези събития може да бъде съден за "нанасяне на вреди" на местно културно наследство. Глобите за това са между 60 хиляди и 1.2 милиона евро.

Решението не само задълбочава пропастта между Мадрид и Каталуния, но и подчертава конфликта между тези, които мислят бикоборството за жесток спорт и тези, които го смятат за стойностна култура. Испанските вестници винаги са писали за коридата на страниците си за култура.

Агуире сега води група, която включва някои леви интелектуалци, артисти и изпълнители, включително Хосе Томас, тореадорът, чийто дързък стил го направи любимец на почитателите на коридата. Тя назова имената на художници, сред които тези на Пабло Пикасо и Франциско Гоя и поети и драматурзи като Федерико Гарсия Лорка, като творци, които са смятали бикоборството за съществена част от испанската култура. Това е нещо, добавя тя, което дори американският писател Ърнест Хемингуей и режисьорът Орсън Уелс признават: "Гоя, Пикасо, Гарсия Лорка, а по света Хемингуей и Орсън Уелс - всички те разглеждат бикоборството като форма на изкуство", казва тя.

Хемингуей посвещава книгата си "Опасното лято" на съперничеството между тореадорите Луис Мигел Домингуин и Антонио Ордонез в турнирите през 1959 г. Прахът на Орсън Уелс е заровен в семейната градина на Ордонез в Ронда, Южна Испания.

Правителствата на Мадрид, Валенсия и Мурсия са оправлявани от Консервативната партия, която смята бикоборството за ключ към успеха на изборите.

Писателят и тореадор Марио Варгас Льоса каза, че каталунската забрана, която се очаква да се приеме следващия месец, ще има обратен ефект във всички други области на Испания. "Истина е, че коридата днес търпи много критика, но вместо да намали ентусиазма на феновете, тази забрана само ще го повиши", каза той.

Междувременно в Барселона, комитетът сформиран от каталунския парламент в отговор на обществената петиция за забрана на бикоборството изведоха имена на тореадори, философи, писатели и ветеринари, които го подкрепят. Френският философ Френсис Уолф, почитател на коридата и професор в Сорбоната, е бил призован за свидетел срещу противниците на забраната. Уолф, който е автор на "Философия на бикоборството", каза за породата бикове, участващи в коридите, че съществуват единствено заради този спорт: "те са създадени като вид, само заради смелостта им... Единственото им предназначение е точно това, за което се използват", т.е. за корида.

Мнението му е оспорено от испанския философ Пабло де Лора, който казва: "С времето бикоборството става все по-жестоко".

Ветеринарят Хосе Залдивар каза пред комитета, че не е вярно твърдението, че биковете почти не усещат болка, когато са прободени във врата с меча от матадора. В повечето случаи, твърди той, тореадорите пропускат мястото, което би убило бика бързо и тъкмо напротив, пробождането само "предизвиква вътрешен кръвоизлив", казва той и добавя: "това е бавна, агонизираща смърт - чрез бавно натравяне на организма им със собствената им кръв".

Салвадор Боикс, мениджърът на Хосе Томас, обвини каталунския парламент в лицемерие, заради опитите им да забранят бикоборството, защото не предприемат мерки срещу местната традиция Сorrebous. По време на този обичай горящи факли се закачат за рогата на биковете. "Това е опит да се принудят почитателите на спорта да се крият", каза Боикс.

Защитата на коридата е "лоша стратегия", каза Марта Хименез, от Асоциацията на ветеринарните лекари за забраната на бикоборството. "Коридата губи популярността си и политиците трябва да осъзнаят, че да го подкрепят е лоша стратегия". Но бившият легендрен матадор Хосе Мигел Аройо "Хоселото" похвали решението на Агуире "Беше крайно време. Хората имат нужда да се изправят и да защитят нашата културна идентичност", каза той.