70 % от варненските GP-та готови за протест

Архив Варна

08-03-2010, 13:37

Снимка:

btv.bg

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Семейните лекари във Варна може да затворят кабинетите си, подобно на колегите им от почти цялата страна.

Причината е, че здравната каса продължава да бави изплащането на дължими суми още от миналата година.


“70% от колегите са готови на протестни действия”, съобщи д-р Евгени Гюрджев, който е в ръководството на Сдружението на семейните лекари в региона. По думите му, начина на протеста още не е уточнен. Възможно е GP-тата да затворят кабинетите и да оставят само дежурни лекари, които да поемат неотложните случаи. Не е изключен и вариантът да протестират символично.


По думите на зам.-шефа на Сдружението на семейните лекари във Варна д-р Красен Бонев, протести ще има. “Забавените плащания пречат на колегите да погасяват задълженията си и да поддържат кабинетите си. Имаме уверението на директора на здравната каса Жени Начева, че разплащането ще стане до тази вечер. Ако това се случи е възможно да преосмислим решението си, но така или иначе не трябва да има повече подобно забавяне", коментира д-р Бонев.


Лекарите не са получили дължимите плащания за януари, които обичайно вземали в последните дни на февруари. Не са им преведени и сумите за последното тримесечие на миналата година от разликата в потребителската такса на пенсионерите (по 1,40 лв.). Става въпрос за суми от 300 до 500 и дори 1000 лева.


От лекарския съюз и от сдружението на семейните лекари коментираха, че протести яма да се състоят само ако до началото на акцията повечето от лекарите се откажат. Ситуацията можело бързо да се промени, ако касата изпълни обещанието си да преведе парите.