Аптеки спират да продават скъпи лекарства

Архив Варна

05-03-2010, 17:11

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Варненски аптеки абдикираха от ангажимента си да изпълняват рецепти за скъпо струващи лекарства на здравната каса.

Част от фармацевтите дори връщали пациенти, които пристигали с рецепти за изпълнение. "Действително има такъв казус. Има забавяне в изплащането на лекарствата, които са по програмите за скъпоструващо лечение към Националната здравноосигурителна каса", каза вчера председателят на регионалната колегия на фармацевтите във Варна Рада Пехливанова. Повечето от аптеките действително спрели изпълнението на рецептите поради финансова невъзможност да устоят на направените инвестиции.


"Всяка аптека инвестира по 5000-6000 лв. за 15 дни в тези лекарства, защото са скъпи. Когато плащането закъснее, ние оставаме без оборотни средства. Така се случи и сега", допълни Галина Тонкова, член на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз.

Докато се водеха оживените разговори и се правеше равносметка колко аптеки спират да работят със здравната каса по скъпите програми, се оказа, че плащане вече има. "Закъснение от 7 дни наистина имаше, но днес от здравната каса са направени преводи към нашите обекти. Така че продължаваме да работим по програмите", каза още Рада Пехливанова. Според нея напрежението обаче си остава. Защото разплащането в здравната каса ставало на работни дни, а складовете за търговия на едро засичали плащанията на календарни. В случаи като този, когато фармацевтите закъснеят със старите си финансови задължения, те не можели да купят от складовете на едро никакво лекарство. Компютърните системи на складовете на едро ги посочвали като неизряден платец.


От днес до неделя в курорта Златни пясъци се провежда ІІІ редовен конгрес на Българския фармацевтичен съюз, на който е поканен и министър-председателят Бойко Борисов.