156 семейства не могат да се грижат за децата си

Мисия Варна

25-02-2010, 16:19

Снимка:

АРХИВ IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

156 семейства от Варна и региона не са в състояние да приберат у дома своите деца.

Това са показали анкетите на социалните работници, след като са предприели стъпки по новия Семеен кодекс за извеждане на децата от социалните домове, в които са настанени. "За тях трябва да се търси друга възможност за отглеждане, но приемните семейства във Варна са твърде малко, за да бъдат настанени при тях", каза юристът в дирекция "Социално подпомагане" Елизабет Тодорова. 


63 малчугана ще бъдат служебно вписани в регистъра за осиновяване, тъй като родителите им нито имат възможност да вземат децата у дома, нито дават съгласие да бъдат осиновени. 


От началото на годината са осиновени 9 хлапета,които са били в социални заведения. През 2009 г. осиновените деца са общо 60. 38 от тях са намерили български родители, 22 пък вече имат дом в чужбина. 


Към момента в специализирани институции във Варна са настанени 325 подрастващи. 74 от тях са в регистрите за осиновяване, от които 64 са в международния регистър. 74% от децата, които търсят дом извън пределите на България са от малцинствен произход и са на възраст от 5 до 18 години.