18 000 варненци са безработни

Мисия Варна

25-02-2010, 14:28

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Два пъти е скочила безработицата във Варна през последната година, според Регионалната служба по заетост.

През януари 2009 г. на трудовата борса в морската столица са били 4871 души, докато за януари тази година те са 8625. В действителност обаче хората останали без препитание в града са около 18 000, сочат предполагаемите данни. 


Три предприятия в областта пък ще изхвърлят на улицата още 120 безработни, посочи шефът на службата по заетост Пламен Начков. "Най-тежко е положението в дървопреработвателното предприятие "Алфа Ууд" в Долни чифлик, където от стотина души персонал, на борсата отиват 83-ма", съобщи шефът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. Другите предприятия, които ще изпратят свои работници на трудовата борса са "Декафос"-Девня и "Динамик". Не се знае дали ще започне работа и "Полимери", където в момента все още работят 200 души.


Частна трудова борса пък е загубила лиценза си, тъй като е било установено, че взема пари от безработни, за да ги устрои на работа. Частните борси нямат право да мзимат пари под никаква форма за регистрация или устройване на работа. В момента във Варна регистрирани като трудови посредници са 71 фирми. Повечето от тях заобикалят закона, като искат пари от клиентите си уж за курсове за квалификация и преквалификация и прочие трикове.