Само за година: 98 деца на 4 очи с Темида

Архив Варна

24-02-2010, 16:55

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

98 непълнолетни са застанали пред Районния съд във Варна през миналата година, каза прокурор Силвия Семова на проведеното вчера отчетно събрание на Общинската комисия за борба с противообществените прояви във Варна.

Те са се оказали с 38% повече в сравнение с предходната година. Най-много са с наложена "Пробация". Част от децата обаче са застанали пред правораздавателния орган заради деяния, извършени в минали години.

Кражби, грабежи и побоища са сред най-често извършваните от невръстни противообществени прояви. През 2009 г. варненчета са били автори на 67 кражби, 25 грабежа, 31 побоя. 11 са попаднали в полезрението на полицията, защото са носили у себе си наркотици. За първи път от 8 години насам във Варна е регистрирано и убийство, извършено от непълнолетен. Въпреки това статистиката на Общинската комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни показва спад в извършваните от тях криминални деяния за миналата година. През 2009 година са образувани 114 възпитателни дела в комисиите заради проявите на 145 тийнейджъри. През 2008 г. делата са били 149, заради извършени от 194 деца различни противообществени прояви.

Заради проявите на децата си 11 семейства са били привикани пред комисията за противообществени прояви. Едно от тях е било глобено 100 лв. заради системно неполагане на грижи на 15-годишното им дете, посочи секретарят на общенската комисия Дъбина Карлова.