BBC направи репортаж за чалгата като лице на българския лайфстайл

Варна Лайф

22-02-2010, 14:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Репортерката Джанет Бери посети софийски поп фолк клуб, за да разбере по-добре феномена на чалга музиката.

Бери разказва за популярността на изпълнителките в България, за печалбите от продажбите на албумите им, концертите и дори от участия в реклами. 


„Не е лесно да опишем тази музика, за това по-добре да надникнем и да чуем сами”, казва Бери и камерата на BBC показва атмосферата в заведението – тъмно е, чуват се ориенталски ритми, разголени млади момичета танцуват на масата, на фона на „лъскавия” интериор. Тази вечер в клуба пее Елена, изгряваща поп фолк звезда. Репортерката обяснява, че повечето бляскави изпълнителки работят с една и съща продушентска къща. 


Музиката е „микс от традиционна фолк музика, циганска и ориенталска музика”, казва Бери и продължава – “Чалгата е музика, която разделя хората. Някои казват, че текстовете са пошли – пее се за това как да забогатееш бързо и как да намериш красиви жени. Не е нужно да се пее за нещо, което може да те вдъхнови... Има и много връзки с мафията. Текстовете имат препратки към организираната престъпност”. Обясненията на репортерката текат на фона на случващото се в клуба – хората се забавляват искарено, кършат снаги, във въздуха летят салфетки. 


Следва интервю с посетители в заведението: „Какво харесвате в поп фолка, какво е хубавото в него?”. Младо момиче обяснява, че го харесва, защото живее на Балканите и музиката от тук, дали е гръцка, или сръбска, я прави щастива. „Харесвам я от малка. Познавам всички изпълнители и се забавлявам истински във всички клубове, в които я пускат”.


Елена – поп-фолк дивата, която пее на живо тази вечер в клуба, обяснява, че тази музика описва най-добре характера на българина и е най-близка до неговото сърце. 


Бери завършва с извода, че поп фолкът очевидно е популярното удоволствие в България.


Репортажът е част от проект на BBC, който се фокусира върху аспектите от живота в различни стани и градове по света. Чалгата е акцентът, избран за България - интересна е с това, че е едновремено обичана от младите и от заможните българи и мразена от традиционалистите, които я намират за пошла и кичозна.


Репортажът може да гледате на ангийски на сайта на BBC.