Рекорди: Фирма чака от година да ѝ върнат 5 млн. лв. ДДС

Мисия Варна

22-02-2010, 14:40

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Повече от година българска фирма чака държавата да й върне 5 милиона лева по ДДС.

Парите все още не са изплатени, съобщи председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Василев. По думите му това е рекорд за неплатено от държавата задължение към частна фирма. Той не назова компанията, но разясни че става въпрос за износител на стоки. 
Според асоциацията, фактът че държавата забавя или не плаща свои задължения към бизнеса, генерира сива икономика. Това става главно по три линии – неизплащане на пари по държавни поръчки, по ДДС и на проекти по еврофондовете. Така бизнесът бил принуден да спре заплатите и осигуровките на служителите си. На практика компаниите, които не могат да си вземат парите от държавата, плащали само аванси на работниците си – пари в плик, които били малка част от заплатите по трудов договор.


Асоциацията стартира проект за борба със сивия сектор, по който трябва да бъдат обхванати 1500 фирми. В 250 от тях пък ще бъдат извършени вътрешнофирмени одити. Целта е да се добие реална представа за размера на сивата икономика в страната.


Бизнесът: Държавата може да се разплати, като увеличи външния дълг


Бизнесът в България има идеи как държавата да набави средства, с които да  разплати задълженията си към частния сектор. Един от тях е да се увеличи външният дълг на страната. Тоест чрез заем от външни финансови източници. Ускоряването на приватизацията също можело да свърши работа, тъй като от нея влизат свежи пари в държавния бюджет. Тези предложения са възникнали по време на срещи на членове на Асоциацията на индустриалния капитал, съобщи нейният председател Васил Василев.


Бизнесът категорично се е обявил против предложените от финансовия министър Симеон Дянков така наречени извинителни бележки за пред банките. Става въпрос за фирми, които са теглили банкови кедити за да изпълнят дадена държавна поръчка. Правителството обаче не се разплаща с тях, а в същото време банките напират да си върнат парите. Според асоциацията това води и до фалити на фирми. Идеята на Дянков да им дава бележки, че държавата им дължи пари, пък била определна като смешна.