Презастрояването е причинило смъртоносните свлачища на остров Мадейра

Архив Варна

22-02-2010, 14:13

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Свлачищата, които отнеха живота на най-малко 42-ма души на португалския остров Мaдейра след поройния дъжд през уикенда, са следствие на прекомерно застрояване.

Това е становището на еколози и експерти, цитирани от световните медии. Темата за свлачищата и презастрояването е изключително актуална и във Варна, особено след топенето на зимния сняг, което бе придружено с дъжд. За щастие тук жертви няма, но е хубаво родните управници да си извлекат необходимите поуки от трагедията, сполетяла португалския остров. На първо време могат да се поинтересуват от дебата, който се води там около прекомерното бетониране.
{vsig}WORLD/2010-02-22-Madeira{/vsig}


Припомняме, че остров Мaдейра беше връхлетян от поройни дъждове придружени със силен вятър. Природното бедствие причини свличане на земни маси, които доведоха до десетки срутвания. Мадейра е типичен пример до какво може да доведе зле планирано градоустройство. Такова е мнението на Рикардо Рибейро, председател на Португалската асоциация на техниците от Гражданска защита. Според него, строежът на жилища в наводними зони и причинената от бетонирането непропускливост на почвата, отчасти обясняват големия брой жертви - 42-ма загинали и над 120 ранени. Според еколози масовото строене на сгради, пътища и инфраструктура близо до водни пространства е причинило непропускливост на почвите чрез асфалтиране и бетониране.

Над 270 тежкотоварни превозни средства и 148 камиона разчистват отломките и натрупаната от дъждовете кал в столицата на острова. На места това е затруднено, тъй като улиците са непроходими заради огромни дупки и натрупани отломки. От неделя сутринта десетки пожарникари опитват да изпомпат водата от подземните паркинги на няколко търговски центъра. Според очевидци там много хора са потърсили убежище при усилването на съботните дъждове.