Държавата виси с 3 млн. лв. на строители на стоматологичния факултет

Мисия Варна

22-02-2010, 13:40

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

С 3 милиона лева виси държавата на фирми подизпълнители, участвали в строителството на сградата на стоматологичния факултет към Медицнския университет.

Припомняме, че той беше открит официално през лятото на 2008-а от бившия премиер Сергей Станишев. Въпреки, че оттогава са минали 2 години, парите все още не са преведени. Това съобщи Васил Василев, председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.


Посочените от него 3 милиона лева бяха само пример за това как държавата генерира сива икономика, като не си плаща за поръчки, които са изпълнени от фирмите.


Според официалната информация, строителството и оборудването на сградата на факултета по дентална медицина възлиза на 12 милиона лева. Държавата би трябвало да е осигурила тези средства чрез министерство на образованието. Самият университет пък е вложил 1 милион собствени лева в дооборудване. Шестетажната сграда е с разгъната площ от 9000 кв.м. Тя се намира на бул. "Цар Освободител" в двора на Медицинския колеж. Архитектурният проект е на Анна Матеева, а изпълнител на строителството е "Вени" ЕООД. Фирми подизпълнители обаче са се жалвали в асоциацията на индустриалния капитал, че вече 2 години не могат да си вземат въпросните 3 млн. лева.