Икономическа или политическа подкрепа е необходима на Гърция?

Новините

22-02-2010, 12:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Според немски източници, финансовите министри на страните от Еврозоната подготвят финансова помощ за Гърция в размер на 25 милиарда евро под формата на заеми и гаранции.

Тежестта ще падне основно върху страните, които са приели еврото като национална валута, като се подразбира, че Германия ще предостави между 4 и 5 милиарда. Намерението за спасителния пакет излиза в момент, в който Гърция се подготвя да пусне на фондовите пазари държавни ценни книжа на стойност милиарди евро, стъпка, която ще тества връща ли се доверието към страната.


Междувременно гръцкият министрър-председател Папандреу заяви в интервю за ВВС, че ключът за успешното излизане на Гърция от финансовата криза е възможността й да заема финансови средства при същите условия и със същата лихва както за останалите европейски държави. Според него, страната му успява да се справи с прилагането на мерките за намаляване на бюджетния си дефицит главно чрез намаляване на разходите и вдигане на данъците. Това обаче предизвика вълна от обществено недоволство в Гърция през последния месец. Въпреки това, гръцкия премиер твърди, че правителството му има подкрепата на 50-60% от населението относно промените, които трябва да се направят в гръцката икономика.


„Това, което наблюдаваме и което аз лично не съм виждал освен по време на Олимпийските игри от 2004, е истинско усещане за обединение на гръцкия народ и желание за промяна.”


Г-н Папандреу също каза в интервюто, че очаква по скоро политическа, отколкото икономическа подкрепа от Европа. Според него страната е осигурила необходимите й средства до средата на месец март и се справя задоволително с плана си за съкращаване на разходите.


„Движим се с мерките, постигайки заложените цели и дори ги надвишаваме през Януари. Ако има нужда ще вземем и допълнителни мерки, които да свалят бюджетния дефицит до 4% през текущата година. Готови сме да направим всичко необходимо” завършва премиерът.