Улица "Кап. I ранг Добрев" пропадна, откриха се антични руини

Мисия Варна

21-02-2010, 18:18

Снимка:

© IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Огромен кратер в тротоара на улица „Капитан I ранг Добрев" погълна автомобил.

Огромен кратер с дълбочина близо 2 метра зейна в тротоара на улица „Капитан I ранг Добрев" в събота.

Паркиралият на мястото автомобил буквално пропаднал в трапа. Собственикът на колата успял да я изкара с помощта на приятели - вдигнали я на ръце и я преместили обратно на асфалта.

В дупката обаче се разкрили останки от намиращите се отдолу римски терми.

"Под цялата улица в карето има руини от римските терми. Вероятно от дъждовете се е активизирала някоя кухина", коментира директорът на Регионалния исторически музей Валентин Плетньов. Той добави, че ще изпрати специалисти, за да проверят какво е състоянието на артефактите

Според него нямало смисъл да се разкриват. От години имало решение улицата да си остане използваема. Шефът на дирекция „Инженерна инфраструктура" Стоян Димитров увери, че специалисти ще направят оглед, за да се установи каква е причината за пропадането и има ли опасност за съседната къща. Тротоарът трябва да бъде възстановен от Общината.

В дупката ясно се виждат останки от галерия, една от многото в някогашния Одесос. Под цялата Гръцка махала лежат известните римски бани, но само малка част от тях са разкрити и могат да се видят от туристите и гостите на Варна.

В централната част на стара Варна почти няма място, където при строеж на нова кооперация строителите да не се натъкват на римски градежи.