Ром изпрати писмо до кметицата на Добрич, писа й: "шъ платя"

Архив Варна

15-02-2010, 14:37

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Кметицата на Добрич Детелина Николова получи писмо от ром, в което е умолявана да му разсрочи глоба от 100 лева.

Циганинът бил санкциониран от общината по Наредба 1 за опазване на обществения ред, но нямал възможност от раз да извади мангизите. Той изпратил писмена молба до градоначалника, в която пише "шъ платя". Детелина Николова призна, че за първи път получавала такава молба. Гражданинът всъщност искал да му бъде разсрочена глоба на няколко транша, като обещава да я погаси изцяло.


“Голяма част от гражданите плащат в данъчната служба глоби и дългове към общинската хазна, когато им се наложи да получат един или друг документ. Най-често безработни жалят наказателните постановления на кмета, като в някои от случаите съда намаля глобите”, заяви кметът на Добрич.


Тя допълни, че в случаите, когато глоби или други задължения не бъдат погасени, се стига до образуването на изпълнителни дела. Миналата година със съдействието на частни съдебни изпълнители кметството е събрало близо 600 хиляди лева - предимно от наказателни постановления по Наредба 1 за опазване на обществения ред и от глоби и санкции, наложени по наредбата за търговската дейност.