Нова мода - млади купуват артишок заради Фейсбук фермата си

Архив Варна

02-02-2010, 12:01

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Фейсбук създаде мода и при зарзаватите.

Младежи купуват артишок и други нетрадиционни подправки и зеленчуци, повлияни от Фермата си в социалната мрежа, споделиха търговци на семена на започналото днес в Добрич специализирано изложение "Борса за семена и посадъчен материал", организирано от "Добрички панаир". Често купувачите на семена за нетрадиционни подправки и зеленчуци дори не знаят за какво и как се използват, разказаха продавачите. Техните наблюдения са, че все по-модно е българинът да отглежда подправки у дома в саксии като домашни цветя.


"Хората на средна възраст си купуват семена за артишок, аспержи или за нетрадиционни подправки като естрагон и салвия, само защото са ги чули в кулинарни предавания по телевизията или са прочели за тях във вестници и списания. По-младите са повлияни от Фейсбук и смятат да подарят артишока на близките си по селата, за да превърнат дворовете им в подобие на фермата им в интернет", споделиха търговци.


В изложението участват 81 фирми от страната и чужбина. Посетителите могат да намерят и разсад за цариградско грозде, киви, банани по 15 лева. Най-търсени от посетителите са семената за сухоустойчиви дини, пъпеши и домати.