Варненските вестници в понеделник

Архив Варна

18-01-2010, 07:44

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Червеният цвят доминира във варненската преса днес. Политически разбира се, не че местните вестници са прекалили с боята. Причината е форумът на елитната социалистическа младеж, който се вихри през укенда на „Гранд хотел Варна” в курорта „Св. Константин”.  Зад кулисите на официалното мероприятие обаче е надникнало само местното издание на ВАЦ – „Твоят ден”. От него научаваме, че червеният комсомол и лидерите на партията разпуснали с веселба, на която завидяли дори футболистите на „Славия” и „Локо София”, които са на зимен лагер в Гранда. Освен това купонът на социалистите бил специално подгрят от певците Миро и Белослава. Дансингът бил открит от варненския лидер на червените Борислав Гуцанов и Мая Манолова, а именникът Антон Кутев изпял хита на Володя Стоянов – „Ако умра ил загина”, научаваме още от 3 стр. на изданието. Уводното заглавие на 2 стр. пък красноречиво описва състоянието на един много важен за града отрасъл – „Туризмът падна до една бира с пет сламки”. Все пак има и лъч надежда в кризата, тъй като за 2010 г. се очаква 5% ръст на туристите.


Първите 3 стр. на „Народно дело” са почти изцяло посветени на социалистическия форум. Плюс интервю на 8 стр. с лидера на младите червени. От 4 стр. пък научаваме, че „Нагли, но от Старо Оряхово отвлякоха и ограбиха мъж”. Тримата похитители качили насила 29-годишен мъж в лек автомобил. Последвали заплахи с нож и пистолет, бой и кражба на 180 лв.


„Само православните храмове са с ценоразпис”, гласи уводното заглавие на 3 стр. на „Позвънете”. По-надолу разбираме, че Мюфтийството и Католическата църква не искат пари за предлаганите от тях услуги. Българската православна църква обаче работи с твърди цени, определени от Светия Синод. По тази тарифа погребението и кръщавките са на една цена – 30 лв. В градските храмове обаче имало многократно завишение на таксите, като горниците влизали директно в джоба на свещениците, твърди проучването на вестника.


„Търговци мръзнаха 3 часа пред заключените решетки на подлез”, информира чак от 4 стр. „Черно море”, тъй като и там първите три са посветени на червената политика. От материала разбираме, че хората не са успели да отворят магазините, заведенията и павилиончетата в централния подлез, който излиза на синия пазар. Причината направо си е комична – от 1 януари за решетките на подлезите вече не отговарят охранителните фирми, а община Варна. А тя, както знаем какво не прави – точно така, не работи в неделя. И така след около 3 часа чакане и непрестанно звънене по телефони търговците взели нещата в свои ръце и сами си отворили подлеза, като извадили решетките, разказва „Черно море”.