Архитектурни паметници падат жертва на строителни апетити

Мисия Варна

14-01-2010, 16:56

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Сграда във Варна, която е била паметник на културата, е застрашена от събаряне, след като бившият директор на Националния институт по паметниците на културата Георги Угринов е променил статута й. За това алармира кметът на морската столица Кирил Йорданов.

Сградата се намира в центъра на града до Евангелската църква. До изясняване на случая разрушаването на къщата ще бъде спряно, посочи кметът.
 
“На къщата до библиотеката, на която почнаха да й смъкват покрива, както се оказва бившият директор на Националния институт за паметниците на културата, г-н Георги Угринов, й е сменил статута. Една седмица преди да отнема окончателно правомощията на районните архитекти е изададено строителното разрешение. Спрял съм действията по разрушаването на къщата до окончателно изясняване на обстановката, но за огромно съжаление може да се окаже, че документите са изправни”, това каза пред журналисти кметът по повод угрозата над къщата на ул. “Цар Асен” №1.
 
Това е пореден архитектурен паметник във Варна застрашен от инвеститорските интереси. През 2008 г. за часове бе съборена т.нар. Картофена къща на бул. “Княз Борис І”, последствие от което бе и изземването на правомощията на главните архитекти по райони.