По-ниски данъци за млади семейства с жилищни кредити

Архив Варна

28-12-2009, 06:56

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Младите семейства за първи път ще платят по-малко данъци върху доходите си, ако изплащат ипотечен кредит за жилище.


Вече са готови новите данъчни декларации за доходите от 2009 г., които хората трябва да подадат до 30 април 2010 г. В тях има специална част за данъчните облекчения за покупка на жилище. С платените лихви по ипотечен кредит семействата ще може да намалят годишния си доход, ако поне един от съпрузите е под 35 години и жилището им е единствено. Облекчението се признава само за лихвите, платени за първите 100 000 лв. от заема.


Само един от съпрузите може да ползва облекчението и ще попълва платените през 2009 г. лихви в декларацията си. Той трябва да приложи и справка от банката за размера на платените лихви.


Например, ако семейството е платило 7200 лв. за лихви, единият съпруг ще дължи 720 лв. по-малко за данъци. Така за повечето млади семейства с ипотечен кредит ще се окаже, че държавата има да им връща налози, които са платили авансово през 2009 г. Новите формуляри може да се принтират от сайта на НАП www.nap.bg, да се попълнят и подадат. Те може да се попълнят и директно на компютъра, след това да се разпечатат, подпишат и подадат.