Символика на Коледната трапеза

Архив Варна

24-12-2009, 15:34

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Бъдни вечер, Коледа, какво, колко и как да подредим на семейната трапезата

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници.

Той е посветен на дома, семейното огнище, обичта и уюта. В различните краища на страната народът я нарича Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка. Самото название на  красивия празник - Коледа, няма християнски произход. В него се откриват срички от обредите на древните тракийци и южните славяни.

24 декември е последният ден от коледните пости. По традиция не трябва да има месо и храни с животински произход. За трапезата на Бъдни вечер ястията на трапезата трябва да са девет – колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата.

По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник, който тлее цялата нощ. На масата се слага мед, за да ви е сладък животът, а лук, за да е много имотът, като люспите му. Чесънът пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки, гласи поверието. Житото, най-важната храна на българина, също трябва да е на трапезата, житните класове са стилна украса за празничната вечеря. Портокалите, бананите и мандарините са традиция за българина на коледната маса, още от времето на комунизма. Освен това фруктиерата с плодове ще украси масата и ще предаде топлина. Напълнете кана с червено вино. Елховите клонки също ще придадат коледен дух на трапезета, не забравяйте свещите.

Вечерята започва рано. Най-хубавата част от празника е, че семейството се е събрало, всички сме заедно и топлотата на коледния дух не може да бъде заменена и от най-скъпото меню.

На трапезата на Бъдни вечер е задължително да поднесем пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, кръгове и цветя – символ на плодородието.

В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината. В някои части на България се слагат къметите от дрян в питата, в други това се прави в новогодишната нощ.

В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Добре е да се сложат семки – тиквени, или слънчогледови и много ядки. По орехите се гадае за здраве и късмет – ако ядката е хубава, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен; гнила ли е – чакайте неприятности. Тези храни са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот.

Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва; това обаче могат да видят само праведниците. На Коледа човек може да си пожелае каквото поиска, желанията се сбъдват, така че не забравяйте да си пожелаете нещо много хубаво!