Загубите от снеговалежите в Европа надхвърлят 7 млрд. долара

Новините

24-12-2009, 06:31

Снимка:

The Times

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Заради снеговалежите продължават прблемите с трафика в цяла Европа. На почти всички европейски летища има отменени и закъснели полети. През последните 24 часа в централните и южните райони на Полша имаше силен снеговалеж, а температурите паднаха до минус 15 градуса. От началото на декември от замръзане в страната загинаха 80 души. Заради снежната стихия движението по няколко железопътни линии и магистрали бе спряно, съобщават световните информационни агенции.


Рязко се увеличи броят на пътнотранспортните произшествия. Въпреки, че работата на летищата постепонно се нормализира, продължава да има проблеми с автомобилния и железопътния трафик във Великобритания. Испанските власти призоваха гражданите да използват предимно обществения транспорта заради падналия сняг в страната. На места температурите достигнаха минус десет градуса. Нарушено е и движението на влаковете между столицата и Барселона, Малага и Севиля. Северна и части от Централна Италия продължават да са обхванати от ниски температури, силни ветрове и сняг.


Нова зимна буря се очаква и в началото на следващата седмица.


Властите в Милано също призоваха гражданите да не използват колите си заради виелиците и заледяванията или да се информират добре за условията по пътищата.


Заради снеговалежите влаковете не се движат или имат големи закъснения, стигащи понякога до пет часа. В града са изпратени военни части, които да помогнат за разчистването на улиците от снега. Подобна е ситуацията и в Германия. Междувременно европейските застрахователни компании започнаха да изчисляват загубите от силните снеговалежи, станали причина за многобройни аварии и проблеми в транспортните връзки в Европа. Точни размери на щетите все още не са ясни, но според някои от оценки, те могат да надвишат рекрдната сума от 7 млрд. долара. Най-големи загуби ще понесат железопътните компании и авиопревозвачите.