Стандарт: Дянков сурвака Темида

Архив Варна

24-12-2009, 06:17

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Финансовият министър Симеон Дянков окончателно остави магистратите без тлъсти коледни премии. Това стана ясно след извънредно заседание на ВСС днес с вицепремиера и с правосъдния шеф Симеон Дянков, пише "Стандарт".


Както АСН информира, магистратите и служителите в съдебната система няма да получат за Коледа гласуваните от Висшия съдебен съвет 13-а и 14-а заплата от общо 5300 лева. Кадровиците планираха да разпределят 24 милиона за премии на магистрати и прокурори.

Решението си за 2 коледни заплати ВСС взе на 17 декември в отсъствието на правосъдния министър Маргарита Попова. Съдебната система разполага с 19 398 721 лв. в бюджета си, аргументираха се членовете на съвета.


С финансовото министерство трябваше да има диалог преди ВСС да гласува, за да няма напрежение, коментира обаче днес министър Попова.


Правителството обаче задели "спестената" от коледни бонуси за Темида сума за празнични премии на пенсионерите, стана ясно на вчерашното заседание на кабинета. Към пенсиите за януари хората с най-ниски пари за старост ще получат 25 лева, реши кабинетът.


Средствата ще се дават на възрастните, на които пенсията или сборът от пенсиите за декември 2009 г., заедно с добавките и компенсациите към тях, е в размер до 200 лв. включително. От това право ще се възползват около 940 800 пенсионери, съобщиха от "Дондуков" 1.