Разплащат публичните задължения към строителните фирми

Архив Варна

23-12-2009, 09:59

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Камарата на строителите в България (КСБ) подписаха днес споразумение за разплащане на публичните задължения към строителните фирми, съобщи Агенция Фокус.

Документът урежда начина, по който МФ и МРРБ ще извършват разплащането на натрупаните задължения към строителните фирми до март 2010 г. Споразумението е за 200 млн. лева, но 23 млн. лева вече са разплатени.  Над 180 компании ще получат средства по него.

20 % от неоспоримо доказаните суми ще бъдат разплатени през януари, 40 % през февруари и 40 % остатък през март 2010 г. Само реално изпълнени и фактурирани монтажни работи ще бъдат платени.

Парите по споразумението ще дойдат от данъците и акцизите, които ще събираме следващата година, обясни министърът на финансите Симеон Дянков. Камарата на строителите има подкрепата на правителството да създава още работни места през следващата година, каза още вицепремиерът.

Фирмите повярваха и подписаха всички документи, без да се страхуват, че ще платят ДДС предварително, а няма да им се върне. Има и фирми, които отдавна са фактурирали, платили са ДДС, тоест те са кредитирали освен строително-монтажните работи и плащанията към държавата, посочи председателят на Камарата на строителите Симеон Пешов.


Пари на камарата дължат различни министерства – на отбраната, на земеделието, на околната среда, на правосъдието и други, но в МРРБ тази организация по проверка на сумите е създадена отрано, допълни Пешов.