"Сега": Пенсионната възраст постепенно ще стане 65 г.

Архив Варна

23-12-2009, 06:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пенсионната възраст в България ще се увеличава до 65 години, съобщи вчера социалният министър Тотю Младенов. Сега мъжете у нас се пенсионират на 63, а жените - на 60 г. Планът е след 2011 г. да се направи 10-годишен график за промени в пенсионната реформа.
"За мен е важно да няма сътресения за хората и затова слагаме този 10-годишен период, в който да стават промените", обясни Младенов. Според него възрастта за пенсия трябва да остане диференцирана за мъжете и жените.
Експертите, които подготвят пакета от промени за нова пенсионна реформа, обаче са на друга позиция, научи "Сега". Според тях вдигането на пенсионната възраст на 65 г., при това за всички българи, е само първата крачка и едва ли ще се спре дотук. Не е ясно какво ще се случи с хората, които държавата пенсионира със социална пенсия на 65 г. заради липса на стаж. Логично е за тях възрастта също да се увеличи, тъй като в противен случай работещите няма да имат стимул да участват в осигуряването.
Тотю Младенов призна, че се търсят варианти как да се увеличат пенсиите на хората, родени преди 1960 г., които не се осигуряват във втори пенсионен фонд. Той заяви, че има начини това да стане чрез данъчни облекчения. Експертите обаче твърдят, че на практика няма възможност да се дават допълнителни пари на хората освен под формата на социално подпомагане. Другият вариант е смяна на формулата за изчисление, което ще вдигне пенсиите и на новите пенсионери.