"Труд": МВР ни следи в интернет нонстоп

Архив Варна

23-12-2009, 06:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Депутатите от ГЕРБ и “Атака” единствени подкрепиха вчера поправките в Закона за електронните съобщения, които дават на МВР и службите пряк и постоянен достъп до разпечатки от джиесем и трафичните данни в интернет. Спорният закон мина на първо четене със 100 гласа “за”, 74 “против” и 5 “въздържал се”.
Вицепремиерът и шеф на МВР Цветан Цветанов лично защити поправките и даде примери как мобилните оператори бавели или изобщо не давали нужните данни. Имало случаи, при които справките не идвали над 160 дни. “Как да обясня на близките на отвлечен, че не можем да работим заради това?”, попита той. И призова: “Развържете ни малко ръцете, за да има резултати. Поправката не е за нас, след 2-3 мандата ще има друго мнозинство.”
Лидерите на “Синята коалиция” Мартин Димитров и Иван Костов първи посякоха законопроекта. Според тях текстът, който предвижда да се искат разпечатки и трафични данни за престъпления с наказание затвор над 2 г, вместо над 5 г., е противоконституционен. А и в нито една страна в ЕС, нито в САЩ службите нямат директен достъп до комуникациите на хората. Костов дори обясни, че сините искат ГЕРБ да успее и се опитват да им спестят грешките.