Станишев: Правителството конфискува пари от държавните фирми

Архив Варна

14-12-2009, 14:36

Снимка:

СНИМКА: РОСИЦА ПЕНКОВА

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Правителството на ГЕРБ запушва дупки в бюджета с пари от държавните фирми. Това заяви днес във Варна бившият премиер Сергей Станишев. Тези действия на управляващите, които били "на ръба на закона", той определи като източване и конфискация на обороти и дивиденти. Така 50 млн. лева, по думите на Станишев, били нарочени за източване от Българтабак месеци преди приватизацията на фирмата.


Припомняме, че на 23 ноември 2009 г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма, като представител на държавата като собственик в „Булгартабак Холдинг” АД, поиска дивидентът да не е „50% от печалбата за 2008“, а твърдите „40 млн. лв.“.

В постановление № 247 на Министерски съвет от 16.10.2009 г. пък се казва, че дивидентът от дружествата трябва да се изплати до 15 декември 2009 г.


Според ЗППЦК акционерите имат право на дивидент към 14-тия ден след Общото събрание. То се проведе на 11 декември, което означаваше държавата да си вземе парите на Коледа. Правителството обаче излезе с промяна в постановлението, направена на 4 декември 2009 г., според която държавата може да си получи дивидента по-рано, ако гарантира, че няма да продава акциите си в 14-дневен срок след общото събрание.


С още по-голяма сума трябвало да се отчете РВД - пари от такси, които се събират за модернизация на управлението на въздушния транспорт и гарантиране сигурността на полетите. Решението на правителството планирало да "обезкърви" също така Български пощи и Българския енергиен холдинг.


Станишев направи подробен анализ на бюджета за 2010 като го нарече фалшив. Защото бил изготвен върху фалшива прогноза за по-голям икономически спад. В резултат догодина приходите на държавата щели да са със 760 млн. лева повече от предвиденото. "Това е старателно планирано, за да се каже после на хората - ние работихме много и вижте какво постигнахме", обясни лидерът на БСП. Тревога, според него, буди и цифрата, заложена като фискален резерв - 6.3 млрд. лева за 2010 година при 7.7. млрд. сега.


"Излиза, че те са планирали да харчат от парите, заделени от нас за гаранция на валутния борд и сигурността на банковата система и доходите", прогнозира Станишев.


"В ЕС може и да имаме свиване на икономиката, но останалите държави инвестират в публична инфраструктура, не се страхуват дори от известен бюджетен дефицит, за да запазят икономическите субекти", обясни Станишев и даде пример с 40-те милиона, които неговото правителство наляло в новия терминал на Летище Пловдив.


Искам да се извиня на варненци и на всички избиратели, изненадващо заяви експремиерът. Ние предупреждавахме "Избираш Борисов, получаваш Костов", а е трябвало да кажем "Избираш Борисов, получаваш Костов и Сидеров", обясни той.
"Играем си на тука има, тука нема", така лидерът на опозицията определи поведението на новите управляващи, чиято позиция по енергийната политика на страната се променяла всеки ден. "Колкото повече транснационални енергийни проекта минават през България, толкова по-добре за нас. Защото тогава всички страни, зависими от тези доставки ще са заинтересовани от това страната ни да е стабилна политически и икономически. Отделно печалбата от транзитни такси", каза Станишев.


По молба на ВарнаУтре той сравни договорите за "Южен поток" на България и Сърбия: Нашата страна успяла да договори 50 на 50 участие на Булгаргаз и Газпром в дружеството, което ще стопанисва тръбата на наша територия. Сърбите се сдобили едва с 49%. Освен това непосредствено след подписването на договора руснаци купили сръбска рафинерия на много ниска цена. Споразумението, което подписахме за България, беше използвано като модел за споразуменията на всички страни по протежението на "Южен поток", похвали се бившият министър-председател.


Преди обед днес той приемаше граждани в клуба на БСП на ул. "Македония". Проблеми на хората с увреждания, партийни въпроси, сложни казуси с варненското градоустройство поставили избирателите пред своя депутат. Той пък обеща да изслуша закъснелите днес през януари.