2009-а: 45 млн. по-малко влязоха в хазната

Мисия Варна

10-12-2009, 12:48

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Два сериозни минуса за общинската хазна отчете днес кметът Кирил Йорданов. 15.574 млн. по-малко е получила общината от данъка за продажба на имоти. През 2007-а година приходите от налога са били 27 млн., през 2008-а - 30 млн., а през тази - едва 14.5 млн. Още по-сериозен е спадът при постъпленията от продажба на обшинска собственост. 32 млн. през 2007-а, 8,7 млн. година по-късно и скромните 2.4 млн. сега. Така общо 45 млн. лева по-малко са влезли в общинския бюджет през 2009-а година в сравнение с миналата.
Въпреки това, подчерта Йорданов, не са пестени пари от социалната програма на общината (1.65 млн. през 2008-а и 1.78 млн. през 2009-а). Разходите пък за безплатни карти на учениците и възрастните варненци на практика са се удвоили от началото на мандата (3.7 млн. през 2007-а, 5.7 млн. през 2008-а, 6.621 през 2009-а). Освен това общината е била принудена да плаща по несъществуващо досега перо за разходи - обезщетения за отчуждени частни имоти, които са станали част от големи инфраструктурни проекти на града. През 2009-а по съдебни решения за отчуждаване са платени 2.3 млн. лева. Близо 52 млн. е похарчила общината за капиталови разходи. Към тях са добавени и 6 млн. лева от европрограми. (през 2007-а капиталовите разходи са били 62 млн., а през 2008-а - 49.5 млн.).
"Как сме постигнали този баланс? Да не обяснявам... Важното е, че е налице. Че няма да спрем развитието на града заради кризата", отговори кметът. От изявлението му днес обаче стана ясно, че общината е успяла да прехвърли на други институции, да отложи или да трансформира големи инвестиционни проекти на града.
Така заложеното в програмата й строителство на пречиствателните станции в Константиново и Звездица е спряло на фазата на платените от хазната и гоТови проекти. Сега се чака отпушването на съответните процедури по оперативната програма за селските райони, за да кандидатсват двата проекта за пари от ЕС.
Отпаднало е и предвиденото разширяване на сградата на 1-ва и 4-та езикови гимназии. В следствие на оптимизацията на училищата в града Английската се сдоби с нова сграда. Предстои построяването на спортна и актова зали за гимназията. Според Йорданов 1-ва ЕГ и училище "Васил Левски" в Аспарухово ще са сред приритетите на общината в програмата й за публично-частно партньорство.
Университетската болница "Св. Марина" пък е освободила общината от други два сериозни харча. В ДКЦ-то там ще се лекуват психично болните, за които трябваше да бъде построен диспансер, а отделението за долекуване в Шкорпиловци, ремонтирано, оборудвано и дарено на "Св. Марина" след скандал около заменка на областна админситрация, реши проблема и със строителството на такава болница в града.
От инвестиционната програма е отпаднал и комплексът за социални услуги на ул. "Акад. Сахаров" - държавата не е прехвърлила свой имот там на общината.
Заложената в програмата зона за водни споетове пък вече е ангажимент на инвеститорите на Алея първа и общината няма да се харчи за нея.
Община Варна вече е спечелила проекти за 85 млн. лева от ИСПА и оперативните програми на ЕС. Те ще бъдат приключени през 2010 г.
Готови за оценяване са проектите за 1.106 млн. евро за укрепване на свалчищата, както и за 48 млн. евро за пречиствателна станция и тласкател на "Акациите".
На 8.01. 2010-а ще бъде завършен и проект, с който администрацията ще кандидатства за 10 млн. евро за реконструкция на междублоковите пространства в района на улиците "Ген, Колев" и "Царевец".
Подготвя се и проект за развитие на транспортната схема на града за 85 млн. евро.