“Ялова” концесия гласува общинският съвет

Архив Варна

09-12-2009, 08:00

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

13:05 ч.

Концесия за построяването на подземен паркинг от сградата на общината гласува общинският съвет на 19-ото си заседание днес. "Ялова" я нарече общинският съветник Пламен Андреев, който заедно със съпартиеца си от ГЛАС Красимир Узунов сега е в групата на ГЕРБ в местния парламент. Според Андреев построяването на подземния паркинг - 3 нива под земята и 1 открито с обща застроена площ от 10 360 кв.м, би струвало на потенциалния инвеститор 6 млн. лева. Тази сума обаче той не би могъл да си върне, защото при 50% заетост при това целогодишно, ще успее да плаща само лихвите по кредита, изчислил строителният предприемач Андреев. Той предложи да бъде отложено гласуването и да се предложи концесия за паркинг на 2-3 етажа, а не под земята.


Има решение на предишния общински съвет, паркингът да бъде само подземен, контрира го веднага председателят Гуцанов. До него се стигнало след жалби на жиеещите в съседните до общината кооперации и заради запазването на дърветата около сегашния паркинг на общината. След това ретроспективно обяснение БСП-лидерът атакува гилдията, към която принадлежи противникът му в словесния дебат: Ако строителите правеха както трябва подземните паркоместа на сградите си, нямаше да го има това напрежение по улиците на Варна. Нека не давам подробности за фирмите, които строят без паркоместа, заяви той. "За мен не е проблем да кажа имената на тези фирми", отговори му Андреев, но веднага беше обвинен от председателя, че строен от "Планекс" хотел в "Чайка" нямал достатъчно места за паркиране. Според Гуцанов шансовете да се намери кандидат за тази концесия са много малки, но е важно да се започне процедурата, а по-късно да се мисли за подходящи компенсации за концесионера.


В защита на предложената процедура се изказа и     Янко Станев от ДПС. ГРажданството няма да позволи надземна част, категоричен беше той. "Аз няма да кандидатствам за тази концесия, защото не ми излиза сметката. Но дайте да гласуваме, за да отпушим процедурата", призова Станев.


От последвалите изказвания на общински съветници стана ясно, че концесията ще бъде за 30 години, че общинският съветник Красимир Узунов също прави проучвания за възможността на 3-4 места в града да се строят подземни паркоместа и, че "градинката до общината има сантиментална стойност и хората, живеещи наоколо, се страхуват, че ако бъде разрешен надземен паркинг, предназначението му скоро ще бъде променено и сградата ще се превърне в офиси и луксозни жилища".


Макар че по-късно гласува "за" предложението, Веселин Марешки също се изказа срещу него. "Подземен паркинг тук няма да стане, защото е икономически нецелесъобразно. Имало 10 недоволни, едва ли са повече, ако въобще ги има, а останалите варненци? Ние също имаме права и затова сме се събрали тук, за да решаваме мъжки, а не емоционално. А колкото до опасността от смяна на предназначението - няма правни основания тази сграда да стане офис", каза той.
"Има хиляди примери по света как такава сграда може да бъде интересна и красива и много по-зелена отколкото тези 3 трънки и 5 дървета, които защитаваме днес", заяви Пламен Андреев преди края на дебата.


В крайна сметка предложението беше прието с 33 гласа "за", 7 "против" и 1 въздържал се - на  Красимир Узунов, който заради вота си така и не получи шанс да се изкаже (само гласувалите против имат, според правилника, право да обяснят защо). Докато председателят Гуцанов обаче се опитваше да го спре, Узунов успа да каже, че с това решение Общинският съвет захванал нещата "от краката за главата".
Преди дебата и гласуването за "бъдещия" подземен паркинг (за 300 места според неофициалните изчисления), съветниците прекратиха процедурата по търсене на концесионер за етажен паркинг на ул. "Д-р Железкова". Причината: за 4-те години, в които решението е било в сила, строител-мераклия не се е появил.



10:10 ч. Пак рокада в групата на РЗС

Без питания към кмета мина точка първа от дневния ред, традиционно отредена на "парламетарен контрол". С думите: "В нашия край не е пoпулярна поговорката "И сам да съм в автобуса, пак ще се блъскам", затова и няма да я перефразирам в "И да няма въпроси, пак ще отговарям", кметът Кирил Йорданов напусна зала Пленарна, където продължава 19-тото заседание на общинския съвет за 2009 година.


Преди това Веселин Марешки съобщи, че групата на "Ред, законност и справедливост" е подала молба за напускане на един от общинските съветници. Виолета Гьондрева, която влезе в местния парламент преди година, се е омъжила в чужбина, научи ВарнаУтре причината за напускането.  Новият представител на РЗС - Наталия Иванова, ще започне работа на следващата сесия.


С 35 гласа за и 7 въздържали се (от групата на ГЕРБ) общинският съвет потвърди решението си за "утвърждаване на приоритетни спортове за програма "Спорт" 2010 г." То беше върнато от областния управител Данчо Симеонов. "Разбирам възраженията на областния, но не могат всички спортове да са приоритетни", заяви председателят Гуцанов. Така приоритетни за общината през следващата година остават плувните и водни спортове, колективните спортове и шахът в училище.   


Без дебати и противоречия в момента съветниците гласуват 144 кандидати за съдебни заседатели, както и някои предложения на комисията "Собственост и стопанство".


09:50 ч. Започна сесията на Общинския съвет

С половин час закъснение започна 19-ото заседание на общинския съвет във Варна. В първите 10 минути местните избраници аплодираха варненски спортисти и треньори, които бяха наградени от кмета Кирил Йорданов за отлични успехи в бокса, вдигането на тежести, академичното гребане, сумото, кикбокса, мотокроса, корабомоделизма, естетическата гимнастика.

След като обяви, че на сесията има нужният кворум, председателят Борислав Гуцанов даде думата за предложения по дневния ред. Най-интересните точки в него днес са гласуване на концесия за изграждането на подземен паркинг до Общината и предложението за запазване на такса "смет" и данък "сгради" и увеличение на данък "прехвърляне на имот".  В дневния ред не се предвижда гласуване на нови такси за детските градини.

Общинският съветник Веселин Марешки току-що обяви, че фондация "Марешки" ще плати половината от стойността на инсулина, от който имат нужда болните от диабет варненци, ако държавата не реши този проблем. Съветникът поиска местният парламент да гласува 50 000 лева,  за да бъде платена останалата половина от сумата и да бъде осигурен безплатен инсулин за всички нуждаещи се.