На “Мария Луиза”: 1 минута на аварийни = половин час задръстване

Архив Варна

08-12-2009, 20:17

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Ако шофьор спре само за минута на аварийни светлини на бул. "Мария-Луиза", за да си купи цигари, например, задръстването, което ще предизвика, ще продължи 30 минути. Това изчислили служители на общината.


Техните сметки пък провокирали кмета Кирил Йорданов да разпореди нови по-строги мерки срещу спирането (не само паркирането) в 13 инфарктни за трафика зони в града.


Така полицаи с паяк или скоби ще дебнат до училище "Димчо Дебелянов", където изчакващи автобуси и микробуси вече няма да пречат на потока от коли, идващ откъм Аспаруховия мост.


От паркирали автомобили ще бъде освободена и ул. „Фредерик Шопен“, която ще има ключова роля в новата организация на движението в района между Окръжния съд и Адвокатската градинка.


Сред проблемните райони естествено е  бул. "Мария-Луиза" - най-вече от ул. „Антим I” до ДНФ, също така бул. „Сливница” - между улиците „Иван Драсов” и „Генерал Колев”, между светофарите на кръстовищата с „Генерал Колев” и „Дрин”, и зоната около магазините за авточасти над ул. „Патриарх Евтимий".


Спиране дори за минута няма да е разрешено около „Колхозния пазар”, пред Районния съд, МБАЛ „Св. Анна” (в триъгълника между улиците „Битоля”, „Брегалница” и „Селиолу”), както и в близките до светофарите карета от ул. „Генерал Колев”.


Строг ще е контролът за коли, пречещи на движението на ул. "Любен Каравелов" зад Икономическия университет (паркирането е рзрешено само от едната страна), в  участъка от бул. „Чаталджа” между бул. „Осми Приморски полк” и ул. „Сливница” (ще се следи да няма втора колона от спрели коли), отсечката между улиците „Мир” и „Студентска”, и зоната пред ДКЦ 1.


От освобождаването на невралгичните точки зависи състоянието на целия трафик в града, убеден е кметът Йорданов, който оповести и нова организация на движението в района между общината и Севастопол и около Адвокатската градинка (виж Обръщат движението покрай Севастопол, отварят “Раковска” към булеварда)