Таксите за детските градини остават без промяна

Мисия Варна

08-12-2009, 15:35

Снимка:

СНИМКА: ОРЛИН ЦАНЕВ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Таксите за детски градини във Варна остават 48 лева. Засега. Това обяви днес кметът Кирил Йорданов.


Таксите ще бъдат задържани, докато не заработят всички нови детски градини и не стане ясно колко ще струват те на общинския бюджет като издръжка за персонал и консумативи.

Иначе кметът призна, че и варненските такси за забавачките вървят по пътя на софийските, които вече са увеличени на 60 лева месечно. Икономическата ситуация обаче е достатъчно тежка и общината ще се опита да не засяга семейните бюджети, добави още Йорданов.


След седмица - на 17-и декември в 11.30 часа ще бъде официално открита новата детска градина No 18 в квартал "Аспарухово".


Подаването на документите за нея ще започне в четвъртък, 10-и декември, и ще продължи 4 дни - до понеделник, 14-и декември, включително от 8 до 17 часа в съседната ЦДГ No17 "Валентина Терешкова". Списъците с приетите деца ще бъдат изнесени на 15-и декември, а учебните занятия ще започнат на 4 януари 2010 г. 


152 000 лева от местния бюджет ще бъдат отпуснати за облекло на работещите във варненските детски градини. Директорите ще получат по 150 лева, възпитателите – по 110 лева, а непедагогическият персонал – по 80 лева. "Заради делегираните бюджети има училища, в които преподавателите няма да получат пари за облекло, други пък ще вземат 260 лева", контрира зам.-кметът по образованието Коста Базитов по повод слуховете, че персоналът в забавачките недоволствал срещу по-големите суми за учителите. Отпаднал е вариантът на учителите да се раздават чаршафи и калъфки и те ще получат полагащите им се средства както досега - срещу фактура за закупено облекло.