Тошко Тодоров надделя в битката за НАП-Варна

Архив Варна

07-12-2009, 10:33

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Зам.-началникът на НАП Тошко Тодоров, чието име нашумя около дебата между Бойко Борисов и Сергей Станишев в началото на годината, е реалният победител в надпреварата за властта в Териориалната дирекция във Варна.


Тодоров е бивш шеф на НАП в Добрич. Преди парламентарните избори тази година Тодоров се присъедини към икономическия екип на ГЕРБ. По това време Тошков работел на граждански договор към ДАНС. След участието му като експерт на ГЕРБ в дебата в предаването на БНТ „Референдум” от 24.03.2009 г., дойде новината за неговата оставка в агенцията за национална сигурност.


Новината за напускането на Тодоров беше съобщена от столичния кмет Бойко Борисов, но по-късно беше опровергана от ДАНС. Името на Тошко Тодоров се завъртя в публичното пространство през лятото на 2005 година, след като бе открита стрелба по къщата му. Тогава МВР констатира, че инцидентът вероятно е бил опит за сплашване, тъй като е стреляно със стоп-патрони. Според Тодоров причина за атаките срещу него са били разкриването на 43 вериги за източване на ДДС за 5 млрд. неденоминирани лева.


В публичното пространство обаче се появиха и други версии. През март 2009 г. тогавашният заместник министър на финансите Кирил Желев заяви пред агенция “Фокус”, че Тошко Тодоров е освободен като директор на НАП-Добрич заради съмнения за участие в източване на ДДС.


Въпреки скандалите Тодоров успя да се наложи над двете варненски лобита на ГЕРБ и да уреди от днес на поста директор на ТД на НАП във Варна приятеля си Светлан Петков.


Той е бивш шеф на данъчните в Търговище и поема поста след конкурс, резултатите от който официално бяха оповестени днес. В последната фаза на отлагания няколко пъти конкурс изпитващ беше лично финансовият министър Симеон Дянков.


Светлан Петков е роден в Омуртаг на 19 юли 1963 г. Женен e и има едно дете. Завършил е икономика и управление на строителството във Варна. В Данъчната администрация работи от 1992 г., а е директор на териториалната дирекция на НАП в Търговище от 1997 г. През същта година той е независим кандидат за кмет на Търговище, подкрепен от ДПС.


Общо 7 бяха кандидатите за шеф във Варна, но едва трима стигнаха до финалния тест по данъчното и осигурително законодателство. В препитванията в София конкуренти на Светлан Петков бяха бившият финансов шеф на Община Варна Димо Стоев и Милена Колева, досега началник сектор в ТД на НАП-Варна.


Димо Стоев стана член на ГЕРБ месец преди изборите през юни и бе сред активните участници в предизборната кампания на партията във Варна. Той стана и ценно попълнение на герберите в общинския съвет, където влезе преди 2 години с друга политическа формация. Заради това Стоев беше основната кандидатура на местните ГЕРБери, макар че една от депутатските фракции залагаше повече на Тодор Янев, който зае временно поста на подалия в края на август оставка Иво Генов. Янев обаче отпадна още преди последния кръг. Сред козовете на единствената дама-претендентка за стола освен богатия й опит в НАП беше и съпругът й, който подобно на премиера Бойко Борисов е активен деятел на бойните изкуства в България.


Залогът за двойна победа на Тошко Тошков беше и кандидатурата на Полина Кавръкова за шеф на новата структура в НАП-Варна - "Средни данъкоплатци". Името на собственичката на счетоводна кантора и независим кандидат за общински съветник беше спрягано дори за кандидат за директорското място в териториалната дирекция. Тя беше подкрепена от едри търговци на зърно, близки до бившия добрички данъчен. Въпреки рамото на Тодоров обаче засега комисията, препитвала кандидат-шефовете, е предложила Милена Колева за директор на дирекция „Средни данъкоплатци и осигурители” - Варна.


На снимката: Светлан Петков