Шестима са в ареста за взрива в Крумовград

Архив Варна

06-12-2009, 13:49

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Общо шестима са задържаните след смъртта на 3 деца в дома за сираци в Крумовград, съобщава пред националните агенции окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров.

Зад решетките сега са директорът на социалното заведение и 2-ма негови подчинени, научи ВарнаУтре от адвоката на един от задържаните.

Трети служител на дома - огнярат Хамди, е настанен под охрана в болница, защото направил опит да се самоубие с джобно ножче преди да бъде арестуван. Именно той дал детонатора, гръмнал в ръцете на момчетата. Това бил "надникът" им за това, че му помогнали в работата.


Според Лазаров, освен четиримата, са задържани още двама души, които не са от персонала на дома. Той уточни, че взривът, убил 3-те момчета, най-вероятно е предизивикан от "военно устройство - пехотна или танкова мина или само детонатор".


"Предстои екперти на ДОТИ да кажат точно какво се е случило. Назначени са доста експертизи, взети са проби от починалите деца и от стените в стаята, където е избухнало устройството", заяви държавният обвинител. Днес прокуратурата ще решава кои от задържаните ще останат в ареста за 72 часа.

Сред задържаните са съпругата, синът и приятел на Хамзи -военен, научи ВарнаУтре.бг. В дома на огняра са намерени няколко кашона с боеприпаси.

Загиналите момчета са били най-големите в дома и са се грижели за по-малките. Не са имали хулигански прояви и са били обичани от останалите деца.