На път сме да бием ЕС по полицейщина

Новините

06-12-2009, 13:08

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

България е на път да бие всички европейски страни с полицейските мерки, които предприема.

Това заяви в предаването "Отпечатъци" на бтв адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация".


Според него никъде в Европа не е позволен директен достъп на властите до електронната поща, мобилните разговори и SMS-ите на гражданите. Директивата на ЕС касае само срока на съхранение на данните, добити чрез СРС, но по никакъв начин не регламентира директния достъп на полицията до компютрите на мобилните оператори и интрнет доставчиците, орповерга спекулациите в тази посока Кашъмов. На първо място според него, тревожно е намаляването на границата в присъдите, които позволяват електронния контрол. Досега на него подлежаха само престъпления, наказвани с над 5 г. затвор. Новото предложение е за 2 г., колкото може да получи и невнимателен шофьор за катастрофа на пътя.


Друг поблем е и разширяването на кръга от съдии, които имат право да разрешават полицейското хакерство. Най-страшното обаче, според адвокат Кашъмов, е липсата на гаранция, че някой въобще ще тръгне да търси рзрешение от съдия, щом може просто да си включи компютъра и да има достъп до данните на всеки.


Кашъмов обясни подробно и защо е опасна планираната полицейщина. Събирането на лични данни води до профилиране на гражданите, каза адвокатът и върна лентата до първите години на нацистка Германия, когато новата власт необезпокоявана събирала информация за евреите в страната и хората, лекувани в болници. По-късно използвала профилите им, за да ги изпраща в лагери.


Кашъмов изтъкна и, че чрез информацията с кого контактуваме и къде се намираме, работата на полицията ще заплаши свободата на словото, защото разследващите журналисти няма да могат да пазят в тайна източниците си.


Превръщаме в престъпници всички грждани, постановил румънският съд по подобни промени, искани от полицията в северната ни съседка. Според Кашъмов 11-те месеца, в които в България през 2008-ма са действали подобни правила за подслушване преди да бъдат отменени от ВАС по искане на програма "Достъп до информация", не са показали увеличване в броя на разкритите престъпления у нас. Оказало се дори, че едва 2-3% от СРС-тата влизат в съда.