Труд: Болниците ни натрупаха борч от 349 млн. лв.

Архив Варна

06-12-2009, 08:43

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Борчовете на болниците са 349 млн. лв., като 290 млн. лв. от тях са текущи, а просрочените са 59 млн. лв.

Това съобщил пред “Труд” здравният министър д-р Божидар Нанев. Справката е към края на октомври, което означава, че задълженията вече са още по-големи. Класацията на топдлъжниците от години държи пловдивската университетска болница “Св. Георги” (тя дължи 11 млн.). Следва я многопрофилната болница пак в Пловдив с 6 млн. лв., трета е бургаската болница с 5 млн. лв.

И софийските болници са представени с борчлията Първа градска (с 5 млн. лв.), после е старозагорската многопрофилна (3 млн. лв.). Директорите и на 5-те болници вече са сменени, съобщава всекидневникът.

Подготвяме промени в Закона за лечебните заведения, добави министърът. Предвижда се всяка болница за активно лечение да има и звено за долекуване. Залага се изискването едно лечебно заведение да има лекари на пълен работен ден. “Така всеки пациент ще разчита на квалифицирани услуги. А за да не намаляват доходите на медиците, им остава правото да работят в извънболничната помощ”, обясни д-р Нанев.

Изискването за акредитация отпада като условие за договор с касата. Оценяването ще става по желание на лечебното заведение. За сметка на това за договор с НЗОК всяка болница трябва да отговаря на медицинските стандарти, да осигурява 24-часова помощ, да има апаратура и кадри. “Разчупваме и понятието за университетска болница. Занапред предлагаме да има университетска клиника - т.е. в неуниверситетска болница ще може да има само 1 или 2 клиники, които да имат право да обучават медици”, каза д-р Нанев.