Труд: Евросъюзът ни дава пари за газови връзки

Архив Варна

06-12-2009, 08:41

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Европейската комисия одобри искането за отпускане на финансова помощ за изграждането на връзки между газопреносните системи на България, Гърция и Румъния,

съобщава днес вестник"Труд". Чрез тези общи газопроводи страната ни ще може да получава синьо гориво при криза.

Размерът на финансирането за тръбата с Гърция е 45 млн. евро, а за тази с Румъния - 9 млн. евро. Комисията ще препоръча на Съвета на енергийните министри на ЕС да одобри предложената финансова помощ на заседанието си утре в Брюксел. В него ще участва и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Общият газопровод между България и южната ни съседка ще струва 120 млн. евро и се предвижда да бъде пуснат в действие през 2012 г. Европейските средства ще позволят да стартират предпроектните проучвания.

България работи и по изграждане на междусистемна газова връзка със Сърбия. Тръбата ще свърже Дупница със сръбските градове Димитровград и Ниш. По проекта очакваме 60 млн. евро помощ от Оперативна програма “Регионално развитие” от ЕС.

ЕК е одобрила и 200 млн. евро за газопровода “Набуко”, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката, пише още "Труд". Цялата стойност на проекта е над 7,6 млрд. евро, но реално това са първите пари, които се отпускат за него. Предвижда се “Набуко” да транспортира годишно 30 млрд. куб. метра централноазиатски газ през Турция, България, Румъния и Унгария до Австрия и да бъде пуснат през 2013 година.