Премиерът се отрече от РЗС

Архив Варна

05-12-2009, 15:48

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Мнозинството в парламента не може да бъде застрашено, защото БСП и РЗС не присъстваха на приемането на бюджета. С тези думи, изречени днес във Варна, министър-председателят Бойко Борисов на практика игнорира напъните на РЗС да изтъргуват ролята си на "коалиционен партньор".

Премиерът дори заяви, че въобще не бил разчитал на подкрепа от страна на Яне Янев за бюджета. “РЗС даде много лош сигнал към обществото като напусна парламента заедно с БСП по време на гласуването на най-важния за страната закон - за бюджета", обясни той.  


За разлика от изпълнения със зловещи хипотези Яне Янев (виж Марио Тагарински: купен или отвлечен?) Борисов се е чул с нарочения за отвлечен вече бивш депутат от РЗС Марио Тагарински. "Той чул глупостите, които се говорят за него, и се свърза с мен днес по обед", обясни премиерът. Според него, някогашният СДС-министър снощи имал семеен празник - 33 години от сватбата му, и затова не отговарял на съпартийците си. "Натиск върху Тагарински не е оказван, аз дори не бях го чувал от месеци, а се познаваме още от правителството на Костов. Той трябва сам да решава бъдещето си, тъй като ГЕРБ няма ангажимент към него", каза премиерът. 


Във Варна той нарече коментарите на Янев "обидни за ГЕРБ" и заяви, че те създават напрежение в структурите. По-рано премиерът дори определи някои от изказванията на лидера на РЗС като клевети.   "Всяка партия има право на свой политически живот. Ние не се месим в тази работа, нека бъде любезен да не дава оценка и на мен, допълни Борисов. На "тактиката" на Яне Янев той противопоставял своя: на стабилност, уравновесеност и работа с кметовете на общини независимо от партийната им принадлежност. Целта на премиерската тактика били излизането от кризата и влизане в Еврозоната.


Премиерът беше категоричен, че няма отношения с Първанов за обединение и посочи, че ежедневно кабинетът работи с Президентството, както и с Народното събрание.  


След срещата си с варненския кмет Кирил Йорданов Бойко Борисов потвърди, че от държавния бюджет ще бъдат отпуснати 20 милиона лева за инфраструктурни проекти във Варна. Веднага ше бъде осигурен нов скенер за центъра за спешна медицинска помощ на болница "Св.Анна". Старият изгорял и не функционира, новият ще струва за 1 млн. лева.


По-късно министър-председателят откри новото ларго от "Сливница" до "Цар Освободите", за което това лято бяха похарчени 2,3 млн. лева. 


Бойко Борисов подчерта, че сред приоритетите на правителството е реконструкцията на улица „Девня”, която ще струва 20 млн. лева, заедно с друг пътен ремонт в Бургас. Двата проекта били заложени в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройство и парите за тях ще бъдат превеждани от държавата поетапно.


Последната точка от посещението на министър-председателя във Варна беше Военноморската база. Там той беше придружен от  министъра на отбраната Николай Младенов. И двамата бяха категорични, че базата няма да бъде закрита. Нещо повече: министър Младенов обеща  тя да стане "основна морска база за страната".


 „Малко ме е срам, като ви гледам базата”, откровен бе Бойко Борисов, но бе оптимист, че при следващото му посещение това няма да е така. Може би, защото по думите му нямал практика да ходи на места, за които нищо не е направил. При посещението си в базата Борисов подари на матросите топки, спортни екипи и комплект за тенис на маса. Те пък му отвърнаха с ефектни демонстрации на различни бойни техники.