Багер бутна магазин за плажни стоки

Мисия Варна

01-12-2009, 10:34

Снимка:

СНИМКИ: АВТОРЪТ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Незаконен магазин за плажни стоки стана поредната жертва на акцията по събаряне на масивни постройки на плажната ивица. Талашитената конструкция с нова алуминиева дограма и масивен бетонен постамент, излят направо на пясъка на "Кабакум", беше надробена за по-малко от 15 минути от багер.

{vsig}photo-report/kabakum{/vsig}

Събарянето надзираваше областният управител Данчо Симеонов, видимо притеснен за състоянието на паянтова барака на БЧК, залепена за нарочения за събаряне обект. Според Симеонов предстои разрушаването на общо 70 обекта по плажовете в областта. Засега. Защото за тях вече са приключили съдебните спорове. Сред приключване на всички процедури, ще има още много градежи за събаряне, при това не само по плажната ивица, а и по-навътре от морето, обеща областният. Така, например, собственик на хотел във вилната зона на север от  Варна вече сам руши незаконния си градеж.


Акцията по събарянето по брега започна миналата седмица, след като първо изтече 1-месечният срок, в който собствениците можеха сами да махнат незаконните си постройки. Така от плажовете край Варна изчезнали 5 незаконни градежа. След този срок Законът за устройство на Черноморското крайбрежие предвижда 6 месеца, в които районната дирекция по строителен контрол трябва да премахне сградите в нарушение.
В повечето от случаите собственикът на незаконния градеж остава неизвестен.


Концесионерите на плажните ивици обаче опитват да оспорват в съда събарянето, но той най-често не ги признава за страна по спора. Такава беше ситуацията и с павилиона на "Кабакум" днес. Засега събарянето на стойност 624 лева остава за сметка на общината, но полицията трябва да издири инвеститора и той да бъде принуден да плати разходите.


По ирония на съдбата вече надробеният магазин за плажни стоки с размери не повече от 15 кв. м, се намира в подножието на масивната постройка, наричана от варненци Замъка. Той бе започнат преди 15-ина години за нуждите на фондация, подпомагаща болни и бедни деца. Тогава сградата беше проблем на един друг областен управител, който с наведен към земята поглед обясняваше на вицепремиера Евгений Бакърджиев кой и защо строи в свалчищния район. Сега Замъкът е все така незавършен и видимо се руши.