Улици-близнаци намери съветник

Мисия Варна

25-11-2009, 20:53

Снимка:

bgmaps.com

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Във Варна има две улици с еднакви имена, откри общински съветник от ГЕРБ. Според д-р Константин Трошев (и справка с картата, направена от ВарнаУтре) две успоредни пресечки в района на Техническия университет носят името "Мир".

Пред колегите си от комисията по наименованията днес той заяви, че грешката трябва бързо да бъде поправена, за да имат живеещите тук верни адреси в новите лични документи, които ще сменяме догодина.



И други парадокси откри ВарнаУтре в карето под Техническия университет. Ако тръгнете по ул. Студентска и следвате номерацията, която тук не е разделена на четни и нечетни според левия и десния тротоар, ще установите, че въпросната пътна артерия след блок 14 завива надясно под прав ъгъл. Така със същото име е и нейна перпендикулярна пресечка, на която са блоковете с номера 11, 12, 13. Очевидно през 70-те години тук адресите са давани не по улици, а на група нови блокове или микрорайони, чиито наименования впоследствие автоматично са били пренесени върху улиците.


След днешното заседание на киомисията по наименованията  II ОУ във „Възраждане” вече ще носи името на Никола Вапцаров, а ЦДГ №6 в район „Младост” ще се казва „Златното зрънце”.


Във вилните зони също ще има някои промени: улица "Долна Трака" ще носи името „Дворецът”, а ул. „Сандрово” ще бъде удължена.