Георги Първанов: Икономиката, глупчо!

Новините

23-11-2009, 22:17

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Изненадващо интервю в най-гледаното бг ток шоу – това на Слави Трифонов, даде преди броени минути президентът Георги Първанов. Държавният глава избра часа на гологлавия водещ, за да отговори на всички – икономически и жълти, провокативни и откровено лъжовни въпроси и обвинения, с които бивши съратници и вечни идейни противници го обстрелват напоследък. В чест на височайшия гост Шоуто на Слави се лиши от задължителните си атрибути – традиционно тъпия анонс за водещия и танца на тунингованите девойки от Магаданс.

Интервюто започна с въпрос за конфликта между президента и премиера. На него Първанов отговори така: "Нормално е да има дебат, полемика, кой какво предлага, какви трябва да са антикризисните мерки, икономическата стратегия. Аз обаче съзирам стремеж натискът към президенството да се персонализира с неща, които са извън сегашната ми работа – от моя партиен период, жълти неща... Иначе аз бях за това акцентът в икономическата програма на правителството да стимулира потреблението и производството. Точно обратното обаче залегна в програмата на правителството."


Първанов беше лаконичен и ироничен по въпроса за импийчмънта, поискан за него от управляващото мнозинство. Моето работно място не е Народното събрание и мое право, а не задължение е да правя обръщения там, каза държавният глава. Слави Трифонов два  пъти се опита да изкопчи от събеседника си отговор на въпроса какво ще прави след 2.5 години, когато приключва вторият му мандат като президент. И двата пъти получи различни, но интересни отговори. Първият "След 20 г. в политиката има и други начини да си изкарвам хляба. Преди 8  г. обещах, че няма да се връщам в БСП и няма да го направя, защото поех партията в тежко време и постигнах всичко, което можеше като партиен лидер". При втория опит на Слави да изкопчи новина от Първанов, не по-малко опитният в медийните изяви гост се измъкна с: "Не ме блазнят постове, а чрез политиката да се реализират идеи. Как ще стане това – чрез властта, но без да е нужно аз да съм на пост."


Тук Слави зададе и ключовия въпрос в близо 60-минутното интервю: Какво бихте правили, ако бяхте президент в президентска република? В отговор Първанов каза: Сещам се за простичкия лозунг на един от американските кандидат-президенти: Икономиката, глупчо! Ако имах властта на държавен глава на президентска република, ако можех да влияя и да формирам политика, щях да се хвана за икономиката, а в това число и с енергетиката на страната. По-рано Първанов укори правителството, че е на път да замрази и да сложи „на трупчета” енергийните проекти, важни за страната: АЕЦ „Белене”, Бургас-Александрополис, Южен поток. „Вместо да бъде енергиен център България върви към периферията на енергийния пазар”, категоричен беше държавният глава.


Също така безкомпромисен беше той към изявите на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов: "Това е странно – министърът на вътрешните работи е шеф на ДАНС и лидер на партия. Не знам да има такъв прецедент в Европа и света", отново иронизира Първанов. И размаха пръст: "Вместо да събира информация за президента, да направи това за мутрите и босовете на престъпни групи".


Президентът отхвърли обвиненията за скъпите си командировки (това са държавни посещения, планирани с години, посещавал съм страни, които да компенсират загубата на пазари в годината на криза) и лова  (ловувам по хищници, а за тях не се плаща, а държавата ти дължи по 1 кубик дърва, които аз не съм си взел). Колкото до обвиненията, че заради лов не е бил на мястото на тежки за народа ни трагедии, държавният глава отсече: "На всички важни събития съм бил на мястото си".


Президентът повтори критиката си към бюджета на управляващите, че не стимулира потреблението, респективно производството и добави към критиките: сега са събрани едва 89% от приходите, които са влезли в държавната хазна през същия период на миналата година. И още: Отлагат се прекалено много плащания – 1-1,5% по БВП. Това води до фалити на фирми, спечелили обществени поръчки, следва освобождаване на работници и задълбочаване на финансовата криза.


Като виц прозвуча разказът на президента за изчезналите пари от сметка на президентството. По думите му в понеделник в сметката имало 30 хиляди лева, във вторник били преведени от финансовото министерство 200 000 от издръжката на институцията, а в сряда - обратно изтеглени 230 000 лева.  „Министър Дянков изрече няколко лъжи в няколко минути” и „Наложи се президентството да си плаща, за да работи, ако беше станало в Народното събрание, щеше да е по-лесно – там имат повече джобни”, бяха  2 от коментарите на президента по случая. Първанов уточни, че за следващата година издръжката на президентството е намалена от 0.023% от БВП на 0.019% или общо 5.2 млн. лева. Докато харчовете на НС са увеличени с 6% до 53 млн. лева.


Президентът говори още за отношенията си с Доган („преминали през различни перипетии”), за жълтата преса („Лаская се от мисълта, че и аз, г-н Трифонов, като вас продавам вестниците”) и тройната коалиция (имах задочен диалог с премиера (Станишев) – аз говорех, а той мълчеше – за това, че се е затворил в кръг от съветници).