Защо децата слагат чорап до огнището на Коледа?

Архив Варна

21-11-2009, 14:39

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Коледа по света: в Австралия - на плажа, в Индия - бият барабани, Канада - шейна с елени...

Коледа е един от най-любимите празници на хората от целия свят и всички възрасти.

Белобрадият старец, който се усмихва приветливо по заснежените улици и... слънчевите плажове във всички кътчета на планетата, е наричан по най-различни начини по света, но навсякъде е еднакво обичан. Еднакво е обичана и Коледа, но пък се посреща по различни начини.

В Австралия например Коледа често се посреща на плажа при 40-градусови жеги. В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските и австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли. Една отколешна австралийска традиция всяка година събира хиляди хористи, които пеят традиционни песни под открито небе. Всеки австралиец, който иска да участва в такъв импровизиран хор, се явява на определено място, държейки в ръка специално приготвена за случая свещ. Средствата от продажбата на тези свещи са за благотворителни цели.

Австрия е страната, където се ражда най-известната по целия свят коледна песен „Зимна нощ", изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола" в Обендорф, близо да Залцбург, през 1818 г. В тази страна Коледа е задължително свързана с построяването на яслата, където младият Христос се ражда. Особено живописна е тази традиция в Тирол, а в Залцбург една огромна пирамидална конструкция пресъздава живота на човечеството до раждането на Христос.

В навечерието на Коледа австрийците приготвят известния „щрудел" с орехи и плодове, с който ще почерпят близки и познати, но и бедните по улиците.
Но Австрия е преди всичко известна с коледната украса на гарите си - така австрийците пожелават щастлив празник на всички пътници, които в „святата нощ" отсъстват от домовете си.

Англия посреща с песни и танци навечерието на Коледа. Във всеки дом има прекрасно окрасени елхи. Дядо Коледа се спуска през комина и оставя подаръците в специално приготвени дълги чорапи, закачени на всяко детско креватче. На трапезата традиционно има огромна пълнена патица (гъска) или пуйка с гарнитура от печени картофи и забележителният коледен пудинг, който по традиция се приготвя от всички членове на семейството.

А католиците в Ирландия имат обичай да осветяват изцяло прозорците си. Цялото семейство със свещичка в ръка коленичи и се моли. След това свещичката на най-малкото дете или на най-младия от компанията се поставя в центъра на масата, а всички останали - на ръба на прозорците, за да сочат пътя на Мария и Йосиф в нощта.

В Гваделупа Коледа се празнува при... 28 градуса на сянка! Един чудесен празник, но различен от другите. Антилците не познават снежната Коледа и започват да се приготвят за празника една седмица предварително. Естествено никой не тръгва да търси елха в тропическите гори! Всяко семейство си има собствено коледно дърво, изкуствено за жалост, но отрупано с топки и гирлянди. За да бъде по-ароматен пуншът, домакините изсушават на жаркото слънце кори от портокал и мандарина. Колкото до традиционната кървавица, цялата къща, дори съседите участват в приготвянето й. В навечерието на Коледната нощ антилците ядат свинско месо, а в празничната вечер се яде ориз и така наречените „дървени грахчета" (нещо като ситните зърна на зрелия фасул). Това изисква традицията.

Всички пеят и заедно отиват в полунощ в църквата.

А през това бреме „татко Коледа" минава и оставя подаръците!

Индийците отделят голямо внимание на коледната меса (литургия). Християните присъстват масово на службата, която трае два-три часа.

Коледа в Индия е символ на братството. Семействата взаимно си ходят на гости и пеят песни, свирят на барабан и чинели, а през това време домакините ги черпят със сладки, плодове и им подаряват цветя.

Дори и нехристияните се присъединяват към общия празник на човешкото милосърдие.

C три думи можем да опишем Коледата в Италия: „Коледа у дома. Великден - където ти Видят очите!"

Действително 25 декември е един истински празник на домашното огнище за италианците. Много често те изминават хиляди километри само и само да се върнат у дома за празничната нощ. Самото честване трае дни наред. Навсякъде по къщите се отрежда място за яслата. На Коледа италианците ядат преди всичко риба и пържени меса. Задължително приготвят и така наречения „панетоне" (вид козунак с грозде и мандарини). Не пропускат и пенливото вино. А подаръците за децата ги носи не Дядо Коледа, а самият младенец Исус, който идва през нощта, когато всички спят. Затова масата никога не се раздига в тази нощ, тя остава пълна с ястия и сладкиши, за да може Исус Христос да се подкрепи за здравето на обитателите на дома.

Канада е една от малкото страни, където задължително ще отпразнувате Коледа в бяло - с много сняг и ... елени. Навсякъде по улиците и магазините ще видите елхи, украсени с топки и гирлянди. И навсякъде „превозното средство на Дядо Коледа". Църквите греят със стотици светлинки. Всяка седмица преди Коледа се запалва по една свещ на входа им. В Канада откриваме и проникналите европейски обичаи под формата на венци от елхови клонки на входа на къщите или апартаментите, както в Англия.

Подаръците се раздават по време на тържествената вечеря. Но канадците имат също традиция да излизат групом през нощта, за да съберат пари и лакомства, които после раздават на бедните.

В Мексико подготовката за Коледа започва от 16 декември. Къщите се обкичват със зелени растения, мъх, разноцветни фенери и в средата на хола се поставя една ясла. Децата носят малки статуи на Йосиф и Мария и ходят от къща на къща, което символизира търсенето на подслон от двамата в Коледната нощ. В самата нощ децата и младежите играят играта „Пината" - това са малки глинени гърнета, пълни с бонбони и малки подаръци, окачени за тавана. Всяко дете със завързани очи трябва да счупи едно гърне, за да вземе бонбоните и подаръка.

Коледа в Русия е отражение на дълбоко вкоренените славянски традиции и обичаи. В миналото младите момичета са се изкачвали по стълбите стъпало по стъпало, повтаряйки “да" или „не", за да видят дали ще срещнат избраника на сърцето си. Друга традиция е между клоните на елхата да се крие дни наред клетка с бели гълъби, които се пускат на свобода на Бъдни вечер с надеждата да се върнат с късмет и щастие.

В Украйна преди Рождество, което тук отбелязват по стар стил през януари, се пости в продължение на 39 дни. А когато падне нощта, всички сядат около масата и едно след друго се редят 12 ястия, кои от кои по-хубави. Дванайсет в чест на светите апостоли.

 Във Финландия еленът е на почест, но в тази страна Дядо Коледа идва пеша. Той напуска с впряга дома, в който живее цяла година и чете хилядите писма на деца, които джуджетата му носят от земята.

На 24 декември вечерята се сервира рано, към 17-18 часа. След което идва истинският Дядо Коледа, който раздава подаръците. За тази цел финландците имат специална служба по „набиране" на кандидат-Дядо Коледа - студенти, бой-скаути. Въобще всички, които с удоволствие обличат празничния костюм.
Естествено Дядо Коледа е винаги щедро възнаграден от семействата!

Св. Никола или Синтер Клаас, както го наричат в Холандия, бил много щедър владика, които правел тайно много добрини на хората. Един ден, когато узнал, че беден търговец няма пари за зестра на дъщерите си и не може да ги омъжи, добрият човек хвърлил през комина на къщата три торбички със златни монети. На другия ден трите девойки ги намерили в чорапите си, които били оставили да се сушат през нощта. От тази легенда произлязъл обичаят малките холандчета да оставят в коледната нощ чорапите или обувките си около огнището с надеждата, че Синтер Клаас няма да ги забрави.

Шведите започват да се подготвят за Коледа още от 13 декември, празникът на Света Лучия. В 4-и век същата тази светица е помагала на християните, укриващи се в катакомбите, като им носела храна и вода. И за да са й свободни ръцете, слагала на главата си светеща лампа. Днес тази традиция е все така уважавана в Швеция. В нощта на 13 декември, около 4 часа сутринта, най-малкото момиче от къщата облича дълга бяла туника и поставя на главата си венче, набодено на седем места от запалени свещи. След което то сервира на цялото семейство сладкиши и кафе. А на самата Коледа шведите ядат пушена риба, шунка, мляко с ориз и пият греяно вино и подсладена бира.

Защо Коледа в Америка е толкова весела и ярка? Защото хората започват да мислят за нея още през август. През слънчевите си очила в най-голямата жега те изучават витрините на магазините, търсейки нови, оригинални украси за своите къщи и коледни дръвчета. Но истинското начало започва шест седмици преди Коледа. Точно тогава многочислените дядоколедовци завладяват улиците. Американците го наричат Санта Клаус. Този американски Дядо Коледа е бил вдъхновен от Свети Николас, защитника на децата. През 19 век един американски карикатурист пръв го изобразява с голям корем, бяла брада и червени дрехи. Вестниците сочат, че 60 % от американските деца между девет и десет години все още вярват в съществуването му!

В тези дни всички стават много заети. Хората бързат по улиците, обикаляйки магазините със списъци за покупки.

Децата слушат уличните музиканти и се възхищават на украсените коледни дръвчета, ангелчетата, които „летят" из улиците, и многобройните цветни гирлянди. Близо до мексиканската граница хората украсяват градините си със свещи, сложени в кафеви хартиени пакети, наполовина пълни с пясък. Тези „луминариас" идват от Мексико. На югозапад хората не планират тежка коледна храна, тъй като отиват на сърф следобед. А какво става с коледното дърво там? „Ние просто слагаме червени ленти по палмите!", отговарят калифорнийците. На североизток е студено. Червенокосите нюйоркчани отиват в специални ферми, за да отсекат своето коледно дърво. Някои го украсяват с гердани от пуканки, други с орнаменти от дърво и коприна. В своите градини американците създават цели сценки, където главният герой е Санта Клаус, управляващ шейната със северни елени.

По време на Коледа много американци изведнъж си спомнят, че прадедите им са дошли от различни страни. Така се появяват еврейските „звезди на Давид".
В навечерието на Коледа протестантските църкви имат служба, а католиците - среднощна меса. Те организират специални коледни пиеси: децата играят сцени, свързани с раждането на Исус. В тях участват истински животни, които понякога успяват да избягат.... Санта Клаус винаги пристига в навечерието на Коледа. Той идва през нощта и пълни дълги и разноцветни чорапи с подаръци.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"