Съветниците пак не се разбраха за общинските жилища

Мисия Варна

19-11-2009, 15:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Колко години трябва да е живял под наем в общинско жилище човек, за да получи правото да си го купи? Отговор на този въпрос все още няма, след като на съвместното заседание на комисиите по собственост и социални дейности, което се проведе днес,

съветниците не успяха да се обединят дали изискването да е две или пет години. На заседанието местните депутати обсъждаха проекта на новата наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, настаняване и продажба на общински жилища.
От проектонаредбата отпадна изискването освен постоянен адрес кандидатите да си купят общинско жилище, да имат и адресна регистрация във Варна минимум 10 години, и то без прекъсване. Освен това комисиите, които картотекират нуждаещите се от настаняване в общински жилища, ще бъдат съставени от трима експерти от районната администрация и двама общински съветници. Представителство в тях вече няма да има общинската администрация.
Продажбата на 150 общински жилища в районите „Младост” и „Владиславово” беше блокирана миналата седмица, когато по време на сесията на Общинския съвет местните депутати не успяха да се обединят около минималния срок, в който купувачите трябва да са живели под наем в апартаментите, за да могат да си ги купят. Областният управител Данчо Симеонов и кметът на Варна Кирил Йорданов оспориха решението на съветниците, според което право на покупка имат хората, които са живели минимум пет години в апартаментите. Според общинската администрация решението на Общинския съвет противоречи на наредбата, в която срокът е две години. Миналия петък след три гласувания по казуса, обаче така и не беше взето решение какъв да е срокът.