Търсят 100 000 лв. за реставрация на храма “Св. Николай Чудотворец”

Мисия Варна

18-11-2009, 13:57

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

Още 100 000 лв. са необходими за пълната реконструкция и реставрация на варненския православен храм „Св. Николай Чудотворец”. През последните пет години, от събрани дарения, църквата е реставрирана наполовина.

Утре в 17,30 в Арт салона на Радио Варна ще бъдат отчетени приходите от последната дарителска кампания за събиране на средства, която е вдъхновена от членове на църковното настоятелство. Там ще бъде показан фоторазказ за Светите места, дело на три варненски хаджийки.



По време на кампанията, която продължи два месеца, на призива за помощ са се отзовали много варненски фирми и граждани.


„Трудно е да кажем колко пари са събрани, защото повечето фирми поеха определени дейности от ремонта и реставрацията на храма. Една компания ще направи подмяната на въздуховодната система на храма, друга ще смени порталната врата и заключващата система, трета пък ще купи боите за реставрация на стенописите. Много граждани също оставяха пари в храма, без дори да си кажат имената. В началото дори се притеснявахме, че сега не е най-удачният момент за стартиране на кампанията заради кризата. Оказа се обаче, че кампанията мина много успешно”, обясни инициаторката на благото дело и член на църковното настоятелство Емилия Бойчева.


Според отец Василий Шаган инициативата за реконструкция на храма е възможност всеки варненец да се почувства значим за своя град.
„Да даряваш е привилегия. Хората стават все по-големи егоисти и материалисти. Участието в тази благородна инициатива е начин за вътрешно прочистване и приближаване към Бог”, смята дякон Ясен Шинев.


Членовете на църковното настоятелство се надяват догодина, когато ще бъдат отбелязани 145 години от изграждането на храма, църквата да бъде напълно реставрирана.


Всички, които искат да се включат в благородната кауза, могат да оставят даренията си в специалната каса в храма.