Далкия отваря отоплителния сезон с отстъпки над 17%

Мисия Варна

18-11-2009, 13:09

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

Сметките за парно тази зима ще са най-ниски във Варна. Това съобщиха генералният директор на „Далкия България” Доминик Люда и президентът на директорския борд в „Далкия Варна” инж. Илия Николаев.


Активният отоплителен сезон за компанията край морето стартира с ценова оферта, валидна от 1-и ноември. Според нея всички 11-ина хиляди абонати на дружеството ще ползват топлото срещу 83.27 лв. за мегаватчас, с ДДС. Цената, освен че е най-изгодната за отопление тази зима, може да падне с до 17%, обясни Николаев.


5 на сто отбив получават клиентите, ако 80% от жилищата на етажа ползват топлоенергия. Още толкова надолу пада цената, ако клиентът плаща фактурата си преди края на месеца. Трета стъпка с 5% надолу „Далкия Варна” дава за абонати, които плащат групово сметката си за парно. Допълнителен бонус от 2.5 на сто се полага на коректните ползватели на големи количества топла вода.


Стимулите, които компанията предлага на клиентите си край морето, гарантират сметки между 70 и 130 лв. при средно студен месец тази зима, съответно за едностаен и тристаен топлофициран апартамент, изчисли инж. Илия Николаев. Според него обитателите на жилища с парно ще са по-облагодетелствани откъм сметки за отопление тази зима в сравнение с тези, които са на ток, дърва и газ.


Твърд курс за събиране на дълговете от нередовните си клиенти обяви цялото ръководство на „Далкия Варна”. До сега те са получавали планове за разсрочено погасяване на дълговете и възможност за по-ниски лихви върху просрочената сметка. Сега обаче компанията се зарече да възстанови всички съдебни искове срещу трайно нередовните си платци. Рецидивисти в неплащането на сметки за парно са натрупали борч 300 000 лв. – по 1000 лв. на абонат, съобщиха от морската топлофикация.


Ако планираното от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране повишение на природния газ през януари стане, цената на парното също ще скочи, но не толкова, колкото ще е поскъпването на синьото гориво, обясниха френските шефове на варненската топлофикация. Според председателя на УС Илия Николаев влиянието на природния газ в цената на парното е в размер между 50 и 70%.
Варненското топлофикационно дружество е единственото в страната, което няма дългове към „Булгаргаз”, но, въпреки това, френските му собственици признават, че все още компанията не може да излезе на печалба.


Независимо от това през лятото във варненското топло са инвестирани около 2 млн. лв. – в сигурността на централата и в подмяна на част от съоръженията в мрежата, похвалиха се генералният директор на „Далкия България” Доминик Люда и изпълнителният директор на „Далкия Варна” Франк Женен.