Според областния свлачището в Морската утихва, Геозащита не знаят

Мисия Варна

17-11-2009, 13:22

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

Свлачището в Морската градина утихва, обяви днес областният управител на Варна Данчо Симеонов.
„Въпреки дъждовете, които се изсипаха във Варна в последните няколко дни, няма нови пукнатини и срутвания. Дори подпочвените води, които излязоха на повърхността при свличането на земните маси, видимо намаляват”, обясни губернаторът.

„Не мога да коментирам тази информация. Наши експерти не са ходили на свлачището от събирането на комисията, която свика областния управител. Не сме правили никакви проучвания, защото никой не ни е възлагал такива”, коментира шефът на „Геозащита” – Варна Йордан Йорданов.
Свлачището в близост до сградата на НИМХ-Варна се активира на десети октомври, когато сериозно количество земна маса се свлече от ската в Морската градина. То е с дължина 8-10 метра, ширина 100 метра и дълбочина 8-10 метра. При срутването пропадна част от предпазния парапет и се разцепи асфалтът на Станчовата алея.
За свлачището са информирани вътрешното министерство и строителното ведомство. Според експертите структурата на терена създавала предпоставки за събиране на води, които се приплъзват между долния пласт и пясъчната ивица отгоре. Проучване на останалата част от ската, който разделя Алея Първа и Морската градина, трябва да каже докъде се простират свлачищните процеси. Шефката на НИМХ-Варна Радослава Манярова пък е задължена ежедневно да следи състоянието на засегнатия район и при нови пукнатини да докладва на отговорните институции. Районът е обезопасен с огради и предупредителни табели, а движението по алеята е ограничено.