Кирил Йорданов налага Варна като дестинация за спортен туризъм

Мисия Варна

17-11-2009, 13:11

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

Като дестинация за спортен туризъм започва да предлага Варна пред света през 2011-та година кметът на морската столица Кирил Йорданов.

Интерес към купуване на пакети за спортуващи туристи вече имало.

„Реализирахме уникално спортно строителство и вече можем да си поставим голямата цел да превърнем града си в център за спортен туризъм – с наличния мултифункционален център в „Младост” и планираните зона „Адреналин” и уникална подводна атракция – самолета на бившия Първи”.


Това обяви Кирил Йорданов, преди да започне отчета си пред варненци след 10 години управление на града.


10 години по-късно потомственият юрист обобщи пълните два и преполовения си трети кметски мандат с трима оцелели във времето замове, които са до него от 9-и ноември 1999 г., с утроен бюджет – от 74 млн. на 228 млн. лв, и ефективно структурирана и работеща социална мрежа за подпомагане на няколко хиляди бедни и болни жители на морската столица.


„10 години са незначителни по отношение на 2600-годишната история на града ни, но са значими за живота на всеки от нас”, коментира Йорданов.


При окръглянето на 10-годишнината от началото на кметската си работа той не скри, че голямата му гордост е налагането на Варна като най-динамично развиващия се български град, предпочитан както за живеене, така и за бизнес. Независимо от кризата кредитният рейтинг на града ни е непроменен - ВВ+ стабилен, а градът продължава да функционира в минимална кредитна задлъжнялост и добро финансово здраве.


И въпреки консервативната политика по тегленето на банкови заеми община Варна е успяла да умножи средствата за развитие на градската инфраструктура – през 2000 г. капиталовите разходи са били под 2.5 млн. лв., 10 години по-късно вложенията в тази посока се движат в следния ред – 62 млн. лв. през 2007 г., 49 млн. лв. – през 2008-а и 51.8 млн. лв. – до края на тази, обясни Йорданов. Той обаче не скри, че, въпреки вложенията пътищата на общината продължават да се нуждаят от около 1 млрд. лв., за да достигнат нивото, което се полага на европейска Варна.


На третия мандат в средата варненският кмет обяви, че екипът му продължава да разширява границите на приятелските и побратимени градове на морската столица. Следващите стъпки Варна ще направи към Индонезия, Анталия и Сирия.