Учени искат сграда за Дом на знанието

Мисия Варна

16-11-2009, 12:09

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

Областна управа да предостави сграда за Дом на знанието във Варна, поиска ръководството на Съюза на учените. Идеята е сградата да се превърне в средище на учените и да повиши ролята на науката в морския град, като се ползва и от други научни структури.
Учените обясниха, че помещението, което им е предоставил бившият областен управител на Варна Яни Янев, е малко и не може да изпълнява ролята на средище за варненските учени.

„Основната ни цел ще бъде участието на съюза в международни проекти, финансирани от европейските програми. За целта сме привлекли в управителния съвет зам.-ректорите на всички варненски университети по научната дейност и директорите на местните институти на БАН. Също така искаме да привлечем чужди учени, които да се включат в наши проекти”, обясни новият председател на Съюза на учените във Варна и зам.-ректорът на Морското училище проф. Боян Медникаров.
Според него в последните години Варна се е утвърдила като втория академичен център у нас след столицата. Във варненската секция на съюза пък членували над 100 учени.
Проф. Медникаров определи изказването на вицепремиера Симеон Дянков, че БАН е средище на феодални старци, които не правят наука, като „не добре премислена реакция”. Съюзът на учените ще подкрепи варненските си колеги, които работят в местните институти на БАН при обсъждането на реформата на академията.