1000 имигранти дошли във Варна през 2008 година

Мисия Варна

14-11-2009, 10:22

Снимка:

МАРИЯНА ХРИСТОВА

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

1000 имигранти са дошли във Варна през миналата година с намерение да се установят трайно в региона. Морската столица е притегателен център за арменци, грузинци, руснаци, украинци и бесарабски българи. Данните са на Центъра за имигранти, който предстои да бъде открит след броени дни във Варна.

„Напоследък се забелязва интересна тенденция за преселване на арменци в региона. Това са хора, които не знаят български език, но се надяват, че арменската общност в града ще им помогне да реализират у нас.

България е привлекателна за арменците, тъй като ние вече сме членове на Европейския съюз, а и конфликтите между Армения и Грузия също карат много арменци да търсят реализация в чужбина. Увеличават се руснаците и украинците, които се преселват във Варна. Става въпрос за хора, които разполагат с възможности. Те идват у нас заради близостта на езика и културата”, обясни политологът Благой Климов - координатор на проекта, по който е създаден центърът.

 

 

Много бесарабски българи също търсели възможност да се установят трайно у нас.

Според Климов българите трябва да мислят стратегически, защото след като кризата отмине, държавата ще има нужда от работна ръка. Освен това бесарабските българи в Молдова и Украйна, които са около 250 000 души и масово искат да се преселят в България, може да помогнат за разрешаването на демографските проблеми у нас. Създаването на Центъра за имигранти е инициатива на Бизнес агенция – Варна. Той е изграден по проект, финансиран от програмата на Европейския интеграционен фонд за интеграция на граждани от трети страни. Проектът е на стойност 86 000 лв. и с него се осигурява функционирането на центъра до края на годината.

„След това ще търсим финансиране от други източници, защото сме убедени, че в България има нужда от подобни центрове, които да преглат на едно място всичката необходима информация на имигрантите. За да сме максимално полезни в момента интервюираме 20 имигранти, които отдавна са се заселили в региона. Искаме да разберем кои са най-сериозните проблеми, които имигрантите срещат, когато се преселят в България”, заяви Климов.

Центърът за имигранти, който се намира на ул. „Презвитер Козма” 13, ще отвори врати на първи декември. Намеренията на Бизнес агенция – Варна са след време подобни центрове да заработят в Благоевград и София, за да обхванат имигрантите в Западна България.